2024. június 3. - Klotild

Az MSZP megkötné a bankok kezét

Az MSZP szerint egységes árképzési szabályokra és az egyoldalú szerződésmódosítások korlátozására van szükség a bankszektorban - mondta Török Zsolt, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
2009. március 12. csütörtök 12:40 - HírExtra
Amennyiben a bankoknak nem sikerül a kötelező árképzésről, valamint a szerződésmódosítás szabályozásáról megállapodniuk, akkor a kormánynak kell jogszabállyal segítenie a pénzintézeteknek - közölte a kormánypárti politikus, aki bízik abban, hogy március végéig megszületik a megállapodás.

Az MSZP-s politikus szerint az alapszolgáltatásokat, például a csoportos beszedési megbízások, vagy "a pénzőrzés" díját kellene egységessé tenni. Hozzáfűzte: az extra vagy a pluszszolgáltatások díja továbbra is piaci alapon alakulna ki.

Török Zsolt azt mondta, hogy a devizahitelek átalakításakor a bankok segítségét is kérik, hiszen tavaly - a válság ellenére - a bankszektor jelentős, 400 milliárd forintos adózás utáni eredménnyel zárt. Kifejtette: nem azt gondolják, hogy ezt a 400 milliárd forintot el kell herdálni, mert a részvényesek, a tulajdonosok joggal várnak arra, hogy a profitból részesedjenek.

Nem a piaci szabályokat akarjuk felrúgni - hangsúlyozta.Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha egy cégtulajdonos nem gondolkodik hosszú távon, gyorsan megszűnhet a piaca, ezért a bankoknak is van abban felelősségük, hogy a hitelszerződések továbbra is fennmaradjanak, és az emberek folyamatosan tudják törleszteni adósságukat.

Emlékeztetett: tavaly ősszel a kormány megállapodott a Bankszövetséggel abban, hogy a devizahiteleseknek átmeneti könnyítéseket nyújtanak.

A könnyítések közzé sorolta a devizahitelek forinthitellé való átváltását, a futamidő meghosszabbítását, azt, hogy az előtörlesztésre nem szabnak ki extradíjat, valamint hogy a szerződésmódosításnál nem a szokásos árat, hanem csak ötezer forintot kell fizetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását