2024. május 14. - Bonifác

Kőkorszaki lábbeli

Kőkorszaki szandálra bukkantak a régészek Németország déli részén, a Boden-tó üledékében - a lábbelit legutóbb 4900 éve viselték.
2009. március 10. kedd 22:25 - HírExtra
A faháncsból szőtt lábbeli körülbelül 36-os méretű, s azt Kr.e. 2900 körül készíthette a korabeli "suszter" - közölték a baden-württembergi hatóságok.

"Már a kőkorszakban is a Boden-tó volt a legkellemesebb lakóhely" - vélekedett a lelettel kapcsolatban Johannes Schmalzl, a stuttgarti városi tanács feje, aki bemutatta a kisebb szezációnak nevezett leletet.

Mint mondta, a csaknem teljes épségben fennmaradt szandálnak csaknem olyan régészeti jelentősége van, mint Ötzi, az 5 ezer éves "jégember" ruházatának, akinek mumifikálódott földi maradványaira az Alpok olvadó gleccserében bukkantak 1991-ben.

A kőkorszaki lábbelit a régészek az üledékben fedezték fel egy, a vízparton épült cölöpfalu közelében. A település a Kr.e. IV. és I. század között volt lakott.

A kutatásokat az Európai Unió finanszírozta. A projekt az ősi tavi települések feltárást és megőrzését célozza. E falvak maradványai, amelyek évezredeken keresztül fennmaradtak a tavak üledékében, veszélybe kerültek a klímaváltozás, kikötőépítése és a hajózás miatt.
A feltárásokon dolgozó kutatócsoport reményei szerint az ősi települések végső soron felkerülnek az UNESCO világörökségi listájára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását