2024. május 3. - Tímea, Irma

Együtt a kisebbséggel - A kanadai lecke

Tatárszentgyörgy üszkös zsarátnokaitól indulva a nemzetnek új esélye van, hogy a kiégettségből a remény útjára lépjen. A kanadai példa a tanulás, a megértés és a folyamatos újrakezdés 400 éves sikertörténete.
2009. március 9. hétfő 14:21 - Tatai Gábor



A kisebbség-orientált gazdasági tervezés

A gazdasági együttműködés kerete
A 2008-as költségvetési évben a kormány egy olyan együttműködési keret kidolgozásában állapodott meg az őslakos csoportokkal és más részvényesekkel, mely a központi befektetéseken keresztül, életképesebb gazdasági lehetőségeket szavatolna az Első Nemzet számára. A kezdeményezés számtalan, párhuzamosan futó programja olyan fejlesztéseket is érint, mint a lakásügy, az infrastruktúra vagy a föld és ásványkincs menedzsment.
A kanadai kormány gazdaság élénkítő stratégiájának egyik központi törekvése annak a gazdasági szakadéknak a felszámolása, mely a társadalom őslakos és nem-őslakos tagjai között húzódik. A HírExtra kérdésére Boucher úr kifejtette, hogy a gazdasági fejlődés lehetősége az integrációs törekvések egyik húzómotorja.

A keddi előadás külön figyelmet szentelt arra, hogy egyedül a szakadék felszámolása 5,8 - 7,8 millió dolláros gazdasági többlettel járhat. Amint az őslakosok a kanadai gazdaság egyenjogú tagjává válnak, a nemzet kereskedelmi sikerességének egy új fejezete kezdődhet el. A gyorsan népesedő Első Nemzet új felvevőpiacot is jelent, emellett a drámaian növekvő őslakos üzleti szektor új munkahelyeket termel, és ezáltal jólétet teremt.

Házi feladat Magyarországnak

Mindebből kiderülhetett, hogy a kanadai kormány időt, pénzt és munkaerőt nem kímélve reagál az őslakos kisebbség által felvetett kérdésekre. A problémaérzékenység a minél pontosabb meghatározásokkal, felvetésekkel mutat párhuzamot, tehát az északi siker egyik titka maga a felkészültség és a kommunikáció.

Magyarország számára példaértékű az is, hogy a kanadai integrációs stratégia szakít a szolidáris logikák kizárólagosságával. Amire mi évtizedeken keresztül nem helyeztünk kellő hangsúlyt, azt Kanada már a huszadik század végére belátta: az integráció nem sajnálatból, lelkiismereti okokból vagy egyéb morális kötelezettségekből fontos csupán, hanem nagyon kemény nemzeti szükséglet és gazdasági érdek is.

A roma integráció kulcskérdés a nemzet gyarapodása szempontjából. Most a válság legalján különösen meg kellene fontolni, hogy a lehetséges nyugati hiteleket mibe fektetjük bele. Az ország gazdasági átrendezését kísérő zajos vitákban a romaügynek kellene az egyik leghangosabbnak lennie. Busásan megtérülő befektetésről van szó, a Boucher prezentáció világosan rámutatott, hogy egy együtt álmodó társadalom, egy békés és harmonikus együttélés érdekében egyszerűen nincs olyan ár, ami túl nagy lenne.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását