2024. május 3. - Tímea, Irma

Oktatási programokkal a romák felzárkóztatásra

A kormányzat komolyan gondolja, hogy oktatási és foglalkoztatási programokkal adjon választ a magyarországi cigányság helyzetére, ezek segítségével tegye a romákat versenyképessé - mondta Teleki László, a roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott sz
2008. október 15. szerda 11:51 - Hírextra
Az oktatásban az óvodától a felsőoktatásig akar javítani a romák helyzetén a kormány - közölte Teleki László szocialista országgyűlési képviselő.Elmondta: az elmúlt években oktatási minisztérium felzárkóztató és tehetséggondozó programokkal támogatta a roma tanulókat. A nemzetközi roma integrációs évtized programban és a kormány középtávú programjában is fontos helyen szerepel az oktatás területe.

Teleki László szólt arról is: a Megegyezés című programban szerepel, hogy 30 ezer kollégiumi férőhelyet kívánnak felújítani. Elsősorban nem az utaztatás a fontos, hanem az, hogy kollégiumi férőhelyeket biztosítsanak a rászoruló diákoknak.

A szocialista politikus minderről Farkas Flórián (Fidesz), a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke korábbi nyilatkozatára reagálva beszélt.

"A Lungo Drom elnöksége és megyei vezetői tájékoztatást adtak arról, hogy a kormányzat oktatáspolitikájának nevezett országrombolással több ezer cigány tanuló maradt ki az oktatásból, hiszen a helyi önkormányzatok a diákok útiköltségét finanszírozni nem tudják, az érintett családok pedig munkanélküliek, így ennek költségét átvállalni nem bírják" - áll abban a tájékoztatásban, amit a szövetség hétvégi, lakiteleki kollégiumi foglalkozását követően fogalmazott meg Farkas Flórián.

A szövetség szerint a kormánynak be kell juttatnia a rászorulókat az oktatási intézményekbe, mert reális a veszélye annak, hogy vidéken, ahol a cigányság 90 százaléka el, újratermelődik a cigány analfabétizmus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását