2024. május 3. - Tímea, Irma

A kisebbségek képviselete is megoldódhat

A Magyarországon élő nemzeti kisebbségek országgyűlési képviselete is megoldódhat a kormányfő által vasárnap kezdeményezett parlamenti reformmal - mondta Szili Katalin házelnök az MTI-nek hétfőn Budapesten, azt követően, hogy az Országházban fogadta a rom
2009. február 2. hétfő 20:33 - Hírextra
Ha már nekilátunk ezeknek az időről-időre felmerülő kérdések megoldásának, akkor a felelőségünknek ki kell terjednie arra is, hogy minden megoldatlan kérdést rendezzünk, ilyen a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselete - közölte Szili Katalin.

A házelnök rámutatott, hiába van erős kisebbségi önkormányzati rendszer Magyarországon, 1992 óta nincs megoldva a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselete.

Gyurcsány Ferenc vasárnap jelentette be: a kormány azt javasolja, hogy 386 helyett 199 tagú legyen a parlament, a parlamenti képviselők tiszteletdíját rögzítsék a mindenkori átlagbér háromszorosában, szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés, csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők száma.

Szili Katalin a Traian Basescuval folytatott hétfői megbeszélésen is megemlítette: Magyarország keresi a megoldást arra, hogyan biztosítható a kisebbségek képviselete az Országgyűlésben.
Beszéltek arról is, hogy a jövőben a két állam kicseréli tapasztalatait arról, miként tartja a kapcsolatot a határon túli honfitársaival - mondta a házelnök. Hozzátette: a romániai magyarok autonómiatörekvése nem került szóba.

A közös ebéden szó volt az európai uniós együttműködésről és a parlamentek uniós szerepéről is. A román elnök arról tájékoztatta, hogy jövő év elejével alkotmánymódosítást kezdeményez az áttérésről az egykamarás parlamentre - tette hozzá a magyar házelnök.

Beszéltek a nyugat-balkáni térség és Moldova euroatlanti integrációjáról. Egyetértettek abban is, hogy mindkét ország számára rendkívül fontos az energiaforrások diverzifikációja és az energiabiztonság - mondta Szili Katalin.

A házelnök elmondta, hogy február 18-án hivatalos látogatásra utazik Bukarestbe, ahol tárgyal román partnerével is.

A román elnök kétnapos látogatásra érkezett Magyarországra. Traian Basescu a házelnök mellett találkozott az államfővel és a miniszterelnökkel is.

Traian Basescu délután megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét, valamint az Új Köztemetőben a román hősök sírját is. Hétfői programja díszvacsorával zárul.
Kedden látogatást tesz a gyulai Román Oktatási és Kulturális Központban, majd a Szent Miklós-katedrális püspökénél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását