2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Akár 2000 euró jár a roncsokért

Akár 2000 euróval is olcsóbban vásárolhatja meg új személygépkocsiját az a szlovák állampolgár, aki tíz évnél idősebb kocsiját leadta a roncstelepen.
2009. március 9. hétfő 13:10 - HírExtra
A "roncsprémium-rendelet" hétfői életbe lépése után jelentősen megugrott a gépkocsikereskedők forgalma, s kora reggel óta a korábbi átlagnál jóval többen érdeklődnek az új autók után. A február végén kiadott kormányrendelet alapján az állami támogatás alapösszege az új gépkocsi megvásárlásakor 1000 euró. Ha azonban a kereskedő hajlandó 500 eurós árengedményt adni a vevőnek, akkor az újabb 500 eurós támogatást kap az államtól. A vevő így tulajdonképpen 2000 eurós kedvezményhez jut. Ezt a támogatást a maximum 25 ezer euróba kerülő új gépkocsiknál lehet igénybe venni.

A kormány azzal számol, hogy a roncsprémium új gépkocsik vásárlására fogja ösztönözni a lakosságot, s ez segíteni fog a válsággal küszködő autóiparnak. Több piaci elemző ugyanakkor azon véleményének adott hangot, hogy a roncsprémium nem jó megoldás, s nem fog hozzájárulni a kereslet növeléséhez.

A kabinet a roncsprémium céljaira 33 millió eurót hagyott jóvá. A támogatásokat addig fogják folyósítani, amíg a pénz el nem fogy. Ezt követően új döntés születne az ügyben.

A szlovák autóipari szövetség támogatásáról biztosította az ügyben a kormányt. Szlovákia Közép-Európa legnagyobb autógyártói közé tartozik. Az országban a Volkswagen, a Skoda és a Kia autógyárak működtetnek nagy szerelőüzemeket. Ezek a mostani gazdasági válság következtében korlátozták termelésüket. A három szlovákiai autógyártó - a Kia Motors, a PSA Peugeot Citroen és a Volkswagen - az idén termelésének 25 százalékos csökkenésével számol.

Szakértők szerint a roncsprémium bevezetése hozzájárult ahhoz, hogy a kiskocsikat gyártó cégek alig érzik a válságot, sőt teljes kapacitással működnek, mert megugrott a termékeik iránti kereslet. Csehországban a kolíni TPCA és a nosovicei Hyundai még új munkaerőt is toborzott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását