2024. március 28. - Gedeon, Johanna

1,3 milliárdot tüntettek el az MVM-ben?

A Magyar Villamos Művek (MVM) az ország tulajdonában lévő stratégiai fontosságú vállalatkomplexum. Az elmúlt idők vezetői azonban e felelősségnek úgy tűnik nem voltak tudatában. Herdálták a vagyont, mintha az övék lenne.
2009. március 5. csütörtök 08:10 - HírExtra

De mi ez a Niker d.o.o?

A történet igazi érdekessége maga a Niker d.o.o. (ez a horvátországi „KFT”. rövidítése). Mert milyen cég az, ami ekkora kölcsönt kap egy magyar óriásvállalattól? És itt jön a történetben a csavar: Niker egy szállodaüzemeltetéssel és vendéglátással foglalkozó cég, melynek 100 százalékos tulajdonosa maga a Magyar Villamos Művek!

Vagyis az MVM saját, külföldi alapítású cégének kölcsönzött 1,3 milliárdot. Persze ez nem meglepő, hiszen ahogy kikerül a pénz az országból, jóval nehezebben lehet a dolgoknak utánajárni. Így nem véletlen, hogy az MVM nem egy magyar céget bízott meg a dolgozók üdültetésének biztosításával, főként, mert a jelek szerint itt semmiféle nyaralásról nem volt szó.

A Niker látszólag szállodabérlésre költötte az összeget. Látszólag, mert mielőtt bárki igénybe vette volna a szolgáltatásokat, nyilván az MVM-ből - a megbízótól és tulajdonostól – kapott utasítás szerint a Niker visszalépett.

A pénz eltűnt. Egy része talán a szállodában áll, de a jelzálog bizonytalansága miatt kis eséllyel jut csak vissza az MVM-nek.

Belső szabálytalanságok

Az ügyben az is különös, hogy a Niker és az MVM közti szerződéskötéskor, az 1,3 milliárd elutalásakor az MVM belső szabályzataiban lévő hatásköri szabályok sérültek. Ugyanis a kölcsönszerződésben igazgatósági döntésnek kellett volna születnie, valamint hiányzik az MVM tulajdonosi döntése is a hitel Niker általi felhasználásában. Valakinek sürgősen kellett talán 1,3 milliárd forint?

Látható, hogy az MVM berkein belül olyan erők dolgoztak, akik mindent megtettek azért, hogy az állami vagyon általuk hozzáférhető részére rátegyék a kezüket. A jelek szerint sikerrel. Nyilván erkölcsről szólni felesleges. Hát a jogről? Mert ez nyilvánvaló jogsértés!

De van még tovább is, úgyhogy: folytatjuk!

Az MVM kommunikációs osztályának reagálása
A cikkben említett befektetési döntések az MVM Zrt. korábbi vezetésének időszakában születtek. A Magyar Villamos Műveket általában negatív színben feltüntető, a cikkben szereplő kitételek jelenleg nem állják meg helyüket. Ezt tanúsítják az alábbi, az elmúlt időszakban kezdeményezett lépések:

A Magyar Villamos Művek 2008. júniusától kinevezett vezetése azt követően, hogy tudomást szerzett az ügyletről, számos lépést tett annak érdekében, hogy a kárt enyhítse, illetve a cég érdekeit érvényesítse.

Ezek sorában kiemelendő, hogy – miután az MVM nem tudta birtokba venni az ingatlant – a cégvezetés azonnal kezdeményezte a korábban kötött, 25 éves bérleti konstrukció megszüntetését, és követelte az átutalt összeg visszafizetését. Ezzel párhuzamosan az ügyet jelezte az MVM Felügyelő Bizottsága felé, amely megkezdte annak részletes kivizsgálását.

Azt követően, hogy a vizsgálat részeként az MVM többszöri ismételt próbálkozás ellenére sem tudta birtokba venni az ingatlant, mert a tulajdonos azt nem adta át, – az MVM vezetése további lépések megtételére kényszerült.

Azok után, hogy meghiúsult az ingatlan birtokba vétele, az MVM vezetése azonnali hatállyal intézkedett minden további kifizetés leállításáról, melyek a korábbi szerződésekből következtek volna. Az MVM kezdeményezte továbbá a korábban átutalt összeg erejéig az ingatlanra vonatkozó jelzálog bejegyzését követelésének biztosítása érdekében, – ami időközben sikeresen megtörtént. Az MVM az után, hogy lejárt a visszafizetés határideje, intézkedett a követelés behajtásáról, ill. jelzálogjogból történő kielégítéséről.

A Magyar Villamos Művek vezetése valamennyi rendelkezésére álló jogi eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy a korábban átutalt összeghez hozzájusson és a céget ért kárt a lehető legkisebbre szorítsa. Ebben a társaság neves nemzetközi ügyvédi irodák, és a horvát helyi hatóság támogatását is igénybe veszi.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását