1,3 milliárdot tüntettek el az MVM-ben?

A Magyar Villamos Művek (MVM) az ország tulajdonában lévő stratégiai fontosságú vállalatkomplexum. Az elmúlt idők vezetői azonban e felelősségnek úgy tűnik nem voltak tudatában. Herdálták a vagyont, mintha az övék lenne.

Izgalmas dokumentumok jutottak a HírExtra birtokába. Ezekből kiderül, az MVM sem jobb, mint más állami szervezetek: egyik fő céljuk a közpénzek minél nagyobb mennyiségű lenyúlása.

A történet tavalyi. 2008. január 14-én az MVM 4,3 millió euró kölcsönt nyújtott a Horvátországban jegyzett Niker d.o.o. nevű cégnek. Ennek a hatalmas összegnek (kb. 1,3 milliárd forint) a célja a teljes MVM Csoport munkavállalói számára a színvonalas üdültetés biztosítása.

Nem is kell az embereknek

A Niker ezért le is foglalt egy teljes szállodát, a Hotel Bili Kament, a horvát tengerparton, Vodicében, nem rövid időre, 2032-ig!!! Erre kifizetett 3,5 millió eurót (kb. 1 milliárd forintot). Azonban éppen a nyári szezon beindulásakor, július 17-én úgy döntött, felmondja a szállodabérleti szerződést. Tette mindezt bérlői érdekmúlás okára hivatkozva.

Azzal indokolta tehát a milliárdos szerződés felmondását, hogy az MVM Csoport dolgozói mégsem kívánnak a horvátországi tengerparton nyaralni. Vagyis a közel kilencezer foglalkoztatott egyike sem szeretne megszállni egy a tengerparttól 30 méterre lévő szállodában, melynek szobáiban telefon, klímaberendezés, TV-készülék, szobai széf stb, szolgálná a kényelmet.

…és eltűnik a pénz

Részlet HírExtrához került jelentésből
A Niker részére visszafizetendő, bérleti díjként átutalt összeg biztosítására alapított jelzálogot az illetékes hatóság bejegyezte, azonban az elidegenítés és terhelési tilalom bejegyzésére vonatkozó kérelmet semmisség okán elutasította. (…) Így fennáll az ingatlan elidegenítésének vagy további terhekkel való megterhelésének veszélye. Magyarán: se pénz, se szálloda.
De lépjünk ezen tovább. A szerződést tehát a Niker, nyilván a megbízó MVM utasításának megfelelően felmondta, a 3,5 millió eurót a pedig szerette volna visszakapni. Ám hiába, természetesen. A cég – konkrétan a Jardan Investment Ltd. – mely a szállodát bérbe adta a Nikernek, nem teljesítette a 2009. január 19.-i határidőre a visszafizetést. Igaz, hogy nem a teljes összeg járna vissza, csak annak bizonyos költségekkel csökkentett része. Ám e költségek nagysága gyakorlatilag elhanyagolható.

A Niker ezután jelzálogot jegyeztetett be a szállodára, annak tulajdonosával a Flos d.d.-vel ( a d.d. részvénytársaságot takar) és a Flos tulajdonosával a Clydena Ltd-vel. Ám a Clydena nincs bejegyezve a Flos tulajdonosának, így az általa jegyzett jelzálog erősen megkérdőjelezhető.

A helyzet tehát a következő: az MVM 1,3 milliárd forintot ad a Nikernek, amiből a Niker 1 milliárdot látszólag hosszú távú szállodabérlésre költ, de szinte azon nyomban fel is bontja a szerződést. Előtte még a pénz átfolyik a Jadranhoz, majd még két erősen kérdéses hátterű céghez. A Niker bejegyeztet ugyan jelzálogot a hotelre, de ennek jogossága sem egészen tiszta (lásd: keretes írásunk), a pénzt pedig természetesen nem kapja vissza. éppen úgy, mint ahogy nincs nyoma a különbözetnek sem: 300 millió hibádzik a kölcsön összege és a bérleti díj összege között. Így a 1,3 milliárd adófizetői forint gyakorlatilag eltűnik valahol a cégek közti labirintusban. Ügyes.