2024. május 5. - Györgyi

Górcső alatt a BKV

A BKV elmúlt félévben kötött tanácsadói szerződéseinek vizsgálatát kezdeményezi a cég felügyelőbizottsága (fb) következő ülésén Vitézy Dávid - ezt a testület fideszes delegáltja maga nyilatkozta az MTI-nek kedden.
2009. március 3. kedd 20:50 - HírExtra
Székely Gábor (SZDSZ) fb-elnök közölte, hogy nyitott kapukat dönget fb-társa, mivel a testület legutóbbi ülésén Kocsis István vezérigazgatótól azt az ígéretet kapták, hogy a következő soros ülésen tájékoztatást ad a szerződésekről.

Vitézy Dávid elmondta, hogy az fb csütörtöki rendkívüli ülésén, amit a HÉV ágazat kiszervezésének véleményezésére hívtak össze, nemmel voksol majd a vezérigazgató által szorgalmazott kiszervezésre, ezt ugyanis a főváros és a cég érdekeivel ellentétesnek tartja.

Ezen az ülésen indítványozni fogja a tanácsadói szerződések rendkívüli belső ellenőri vizsgálatát, mivel szerinte számos elgondolkodtató, illetve aggasztó információ jelent meg ez ügyben a sajtóban. A vizsgálatnak arra kellene választ adnia, hogy szükség volt-e ezekre a szerződésekre, volt-e valós teljesítmény a kifizetések mögött, illetve hogy megfeleltek-e a közbeszerzési törvénynek és a BKV belső szabályozásának azok a beszerzések.

Vitézy Dávid a szerződések egyik problémájának tartja, hogy ha a közbeszerzési törvény szerint a hasonló jellegű ügyben 25 millió forintnál nagyobb összegű a beszerzés, akkor közbeszerzést kell kiírni. Az fb fideszes delegáltja úgy véli, hogy ez az ügy valahol politikai kérdésnek is tekinthető. A BKV ugyanis nem játszhatja el a pénzhiányos céget, miközben folyik ki a pénz az ablakon.

Vitézy Dávid jogilag aggályosnak tartja az fb csütörtöki ülését, mivel azt nem az erre jogosult elnök, vagy két fb-tag, hanem a vezérigazgató titkárságának vezetője hívta össze. Ha azonban a testület tagjai az ülés megtartása mellett döntenek, ő is támogatja azt. Székely Gábor megjegyezte, hogy az ülést az ő nevében hívták össze, de a felmerült jogszerűségi aggályok miatt szerdán aláírásával küld egy újabb meghívót is.

Az MTI birtokába került összegzés szerint a BKV az elmúlt félévben 27 tanácsadói szerződést kötött összességében 100 millió forintos nagyságrendben. A hat ügyvédi szerződés 15-36 ezer forintos óradíjról szól, de van olyan is, amely szerint a kft. alapításokban való közreműködésért 2,7 millió forintot fizetnek egy ügyvédi irodának. Kiemelkedik a lista áraiból egy bt.-vel kötött üzleti tervezés-vezetésről szóló szerződés 14,4 millió forintja. A legnagyobb összegű szerződést a Dandy Trading Ltd.-vel 78,5 ezer euróra, azaz 23 millió forintra és az Everest Capital S.A. céggel kötötték 81,9 ezer euróra, azaz 24 millió forintra. Az előbbi a devizapiaci változások várható hatásait elemzi, az utóbbi a nemzetközi pénzügyi válság kapcsán a BKV hitelfelvételi lehetőségeit vizsgálja.

A lista szerint a BKV egyidőben ugyanarra a feladatra, a paraméterkönyv készítése során alkalmazott alapelvek vizsgálatára két szerződést kötött ugyanazzal a céggel 4,9 millió, illetve 850 ezer forint értékben. Az érdekes szerződések közé tartozik az a 780 ezer forintos szakértői tevékenység, amit formacipő szállítás kapcsán fizettek ki.
Ugyancsak érdekessége a 27 szerződésnek, hogy bár a BKV tulajdonos fővárosi önkormányzat erre jogosult testületei még semmilyen döntést nem hoztak a BKV holdinggá történő átalakításáról, vagy a HÉV-ágazat kiszervezéséről, összességében 16 millió forintos tanácsadói szerződés szól ezekről a feladatokról. Ugyanezek miatt fizeti a BKV a legnagyobb összegű, 36 ezer forintos óradíjat a Réti, Antall és Mádl ügyvédi irodának is. Több mint 3 millió forintos szerződést kötöttek összességében a Privy Council és a Noguchi PR cégekkel.

A Forte Motrice Zrt., amely a HVG internetes portál szerint Felsmann Balázs korábbi energetikai minisztériumi vezetőhöz köthető, 7 millió forintért adott tőkebevonással összefüggő tanácsokat. A 4-es metró EU-támogatási pályázata kapcsán szaktanácsadásért 850 ezer forintot, a BKV Akácfa utcai központjának értékbecslésével összefüggésben 750 ezer forintot, a központi irodaház kiköltöztetéséről szóló tanulmányért 400 ezer forintot, egy Hungária körúti ingatlan értékbecsléséért, valamint a BKV-jegyek, bérletek gyártásával összefüggő szakértésért 600-600 ezer forintot fizettek.

A BKV Zrt. ez ügyben kiadott közleménye szerint a cég új vezérigazgatója tavaly szeptemberben a stratégiai célok megvalósítása érdekében, a cég jövőjét meghatározó új fejlesztési program kidolgozását kezdte meg. A közlemény rögzíti, hogy a BKV minden beszerzését a közbeszerzési törvény szigorú betartásával valósítja meg.

A feladatokhoz, mint például a holding struktúra kialakítása, vagy a HÉV kiválása, elengedhetetlen külső szakértők bevonása. A BKV közbeszerzési eljárást 50 millió forint felett köteles lefolytatni. Ez alatt a belső szabályozás szerint választják ki a partnereket. Így történt ez a Dandy Trading és az Everest Capital esetében is - rögzíti a cég közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását