2024. május 18. - Erik, Alexandra

Koporsóval vonultak Ausztriába

Szekérre tett koporsóval vonult át több száz magyar és osztrák környezetvédő civil szombaton Magyarországról Ausztriába a heiligenkreuzi ipari parkba tervezett hulladékégető ellen tiltakozva.
2009. február 28. szombat 21:27 - HírExtra
A Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) és az ausztriai BIGAS által szervezett demonstráció résztvevői először Szentgotthárd barokk temploma előtt gyülekeztek, többen magyar és német nyelvű táblákat, transzparenseket, gyászlobogót vittek a kezükben.

A szekérre fektetett koporsóra "Szentgotthárd élt 825 évet?" kérdést vésték a szervezők. A fogatot néhány aktivista húzta, volt aki gázmaszkot viselt, egy osztrák környezetvédő pedig csontváz jelmezben, kifestett arccal állt a menet élére.

A menet indulása előtt néhány rövid beszéd hangzott el, amelyben a résztvevők ismét megerősítették, nem kérnek a tervezett "gigantikus méretű hulladékégetőből", a környezetszennyezésből, a várost érő füstből. Továbbra is tartanak a tervezett beruházás egészségkárosító hatásaitól.

A szervezők becslése szerint több mint ötszáz fős menet, rendezett sorokban, dobszóra vonult előbb az államhatáron lévő "Népek barátsága" emlékműhöz, ahol előzőleg ezúttal is felvonták a fekete zászlót.

Bugán József, Szentgotthárd környezetvédelemért felelős alpolgármestere az emlékműnél arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy pénteken Budapesten az osztrák követségen a követ nem fogadta Viniczay Tibort, a város polgármesterét. "Kézfogás nélkül otthagyta őt" a követség lépcsőjén, amikor át akarta adni azt a több ezer képeslapot, amelyet az osztrák döntéshozóknak szántak, és amelyen az szerepelt, hogy a magyar lakosság nem kér a hulladékégetőből, a környezetszennyezésből.
Bugán József sajnálatát fejezete ki amiatt, hogy a Népek Barátsága emlékmű, a történtek miatt ma inkább a rossz szomszédság emlékművévé vált.

Ausztriában a heiligenkreuzi ipari parkban folytatta útját a tiltakozó menet. Néhány száz métert megtéve elérték a hulladékégető tervezett helyét, ahol az osztrák természetvédők, a BIGAS aktivistái elmondták: Ausztriában is sokan vannak akik elutasítják a tervezett beruházást, amelyet fölöslegesnek és károsnak tartanak.

Kristianne Bruner osztrák zöldpárti képviselő arról szólt, az hulladékégető engedélyezési eljárása még korántsem ért véget. Szavai szerint mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a beruházás megvalósítását meghiusítsák, és az osztrák-magyar jószomszédi viszonyt helyreállítsák.

A demonstrálók végül fegyelmezetten visszatértek magyar területre. A Népek Barátsága emlékmű tövében pedig jelképesen eltemették a hulladékégető "elvetélt" tervét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását