2024. május 4. - Mónika, Flórián

Folytatódik a vita

Botka Lajosné (MSZP) arról beszélt, hogy a társadalmi esélykülönbségek nem a közoktatásból erednek, és a közoktatási és a családtámogatási rendszer lehetőséget biztosít ezek mérséklésére.
2007. október 26. péntek 13:04 - Hírextra
 A tervek szerint a felsőoktatásban 2010-ig évi 214 milliárd forintról 241 milliárd nő majd a költségvetési támogatás - tette hozzá Botka Lajosné.

Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) szerint a költségvetés frontális támadást indított az idősebb korosztály ellen. Kifejtette, hogy aki jövőre megy nyugdíjba, annak az induló nyugdíj megállapítási szabályai alapján január 1-jétől legalább nyolc százalékkal kevesebb lesz a járandósága. Az előrehozott nyugdíjat választóknál elmondása szerint a már nyolc százalékkal csökkentett járandóság további 3,6 százalékkal lesz alacsonyabb, ha egy évvel, és 8,4 százalékkal, ha két évvel korábban akarja valaki igénybe venni ezt a lehetőséget.

Béki Gabriella (SZDSZ) felszólalásában viszont azt emelte ki, hogy a jövő évi költségvetésbe be van tervezve egy 4,9 százalékos nyugdíjemelés. A költségvetés kapcsán pozitívumként említette például a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására előirányzott 52,9 milliárd forintot, amely az idei évben 33 milliárd forint volt. A liberális képviselő egyúttal több kritikát is megfogalmazott, köztük a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatásának közel nyolcszázmillió forintos csökkentését.

Az SZDSZ-es politikus számára az sem egyértelmű, hogy egyes civil szervezetek támogatása miért emelkedik, másoké miért marad a korábbi szinten vagy csökken. Példaként említette a Nagycsaládosok Országos Egyesületét, amelyet jól működő szervezetnek nevezett, mégis ugyanakkora, 30 millió forintos támogatás van számukra előjegyezve jövőre, mint amennyit tavaly kaptak a költségvetésből. A liberális képviselő azt sem értette, miért csökken a Magyar Vöröskereszt támogatása 243 millió forintról 200 millióra.

Mint elhangzott, a rákbetegek szervezeteinek támogatása ugyanúgy 45 millió forint marad, mint eddig, miközben a daganatos betegségek elleni fellépés az Egészségügyi Minisztérium programjában kitüntetett helyet foglal el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását