2024. május 4. - Mónika, Flórián

Végleg kiírtják az elefántokat?

A kenyai elefántok közül tavaly többen pusztultak el orvvadászok keze által, mint 2007-ben. A Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) a 2008-as évre az illegálisan legyilkolt elefántok számának ugrásszerű, több mint hatvan százalékos növekedését állapította me
2009. február 26. csütörtök 19:54 - HírExtra
2007-ben 49 ormányost lőttek ki. Az IFAW szerint a vadorzás közvetlenül összefügg a raktáron lévő elefántcsont tavaly novemberi legális kereskedelmével.

"A raktári eladások révén egyszerűbb behozni a piacra az illegális eredetű elefántcsontot" - mondta a szervezet szóvivője, Andreas Dinkelmeyer Hamburgban. Gyakran nehezen bizonyítható be, hogy honnan származik az elefántcsont.

A kenyai természetvédelmi hatóság, a KWS ismeretei alapján a vadorzók jelenleg mintegy 38 amerikai dollárt kapnak az elefántcsont kilójáért - ez kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A nemzetközi feketepiacon a "fehér arany" kilogrammonként 850 dollárért cserél gazdát.

Dinkelmeyer elmondta, hogy a idén a kenyai Tsavo Nemzeti Parkban valamint a Serengetivel határos Amboseli Nemzeti Parkban is már kilenc további, vadorzók által lelőtt elefánt tetemét fedezték fel. Dél-Afrika, Botswana, Namíbia és Zimbabwe az elmúlt év novemberében több mint száz tonna, raktárakból származó elefántcsontot árverezett el legálisan. Az IFAW szerint ez a mennyiség több mint tízezer elefánt agyarának felel meg.

A Washingtoni Egyezmény (CITES) illetékes titkársága kivételes engedélyt adott ki az aukció lebonyolítására, amely során állami állományok kerültek eladásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását