2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ezt elcseszték - szétrohad az egész város!

Újváros, sportváros – szólt a rigmus a boldog szurkolóktól nem is oly rég még Dunaújváros nem egy sportpályáján. Azóta a város sportja szó szerint lerohadt – valamit nagyon elszúrtak a Duna partján. Törvényszerű lenne a leépülés?
2009. február 24. kedd 19:29 - Gedei Szilárd
Az. Mármint teljesen törvényszerű és előre várható volt Dunaújváros híres és sikeres sportjának leépülése. Bármilyen hihetetlen ugyanis, azzal kezdődött a baj, hogy mindig is így an blokk, egy 55 ezres város kincseként emlegették a város sportéletét.

Sportváros megszületik

Annak idején ugyanis még az is volt. Nem szeretném azzal untatni az olvasókat, hogy felidézem az előző rendszer sportpolitikai miliőjét, de annyit azért érdemes leszögezni: Újvárosban sohasem jött volna létre kiterjedt sportélet, ha a városka majd’ minden lakójának életét befolyásoló Vasmű, a nagy és szentséges Dunaferr nem alakult volna meg annak idején, valamikor a nagy magyar iparosítás idején. Miután azonban létrehozták a gyárat, s a gyár vezérkara, az elvtársak felismerték – javasolt volt nekik – a szocializmus legnagyobb tutiját, létrejöhetett egy a kis országunkban tipikus, mégis egyedülálló szimbiózis az „üzem” és annak sportja között.

Egyre másra alakultak a sportszakosztályok a nagy és atyai Dunaferr égisze alatt, évtizedeken át fociztak, hokiztak és nevelték a testüket a szocializmus építői a vasmű árnyékában – szó szerint az árnyékában. Nem volt ugyanis ritka, hogy a fiatal jégkorongos palánták edzés előtt azzal kezdték még a kilencvenes években is az edzéseket, hogy lesöpörték a jégre rakódott vasport…

A rendszerváltás után aztán az történt, hogy nem történt semmi. A Vasmű ugyanúgy dübörgött tovább, a Dunaferr pénze pedig jó kezekbe is került: a kilencvenes évek végén még mindig évi két milliárddal támogatta a város sportját a már egyre kevesebb profittal számoló üzem. Ekkorra tehető az újvárosi sport virágzása, a kétezres évek elején volt olyan év, amikor egyszerre öt Dunaferr néven működő csapat volt esélyes a bajnoki címre a különböző labdajátékokban. 2000-ben bajnok lett a pirosak labdarúgócsapata – ki ne emlékezne Tököli Attiláék remek kis csapatára –, és a férfi kézilabdacsapat is. 2002-ben elsőséget ünnepelhetett a férfi röplabda és a jégkorong szakosztály, 2004-ben pedig még meg tudta védeni elsőségét a női kézilabdacsapat is a magyar bajnokságban.

Sportváros tündököl

Tündököltek az újvárosi csapatok, lényegében öt olyan magas szinten működő szakosztálya volt az 55 ezres kisvárosnak, melyek mindegyike csak akkor működött eredményesen, ha megkapták a magas szintű működésükhöz elengedhetetlen nem kevés pénzt. Az üzem 2004-es privatizációja után azonban egyszer csak szűkebb lett a költségvetés: az új tulajdonosok nem áldoztak már annyit a kisváros sportjára, majd pedig rá is jöttek ukrán barátaink, hogy nekik abban semmi sem buli, ha magyar sportsikereket finanszíroznak.

Így apadt le a két milliárd secperc alatt 400-500 millióra per év rögtön a tulajdonosváltás után, s így csökkent le a vasmű szponzori adománya mostanra 225 millióra. 225 millió forint pedig – nem meglepő – nem hogy öt magas szinten üzemeltetett szakosztályra nem elég, alig elég egyre is. A város pislog és ingatja a fejét, a csapatok pedig szép csöndben tönkremennek.

A hokisoknál már évekkel ezelőtt is kérdéses volt, hogy ki tudnak-e állni a soron következő szezonra – ők lényegében meg is szűntek létezni Dunaferrként, azóta minden évben más néven, más szponzorral próbálják kihúzni az idényt. A röpisek szinte eltűntek a térképről, nem is beszélve a futballcsapatról – utóbbi egy darabig próbálkozott a félamatőrséggel, majd az amatőrséggel, végül a vegetálással.

Közben pedig mindegyik szakosztály várva várta a megmentőt egy tehetős befektető személyében. Persze a herceg a piros-fehér lovon nem jött.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását