2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szuperhősök New York-ban

Kit érdekel a sziget? A por, a hippik, és a nyomorult tömeg? Felejtsd el, az eddig jegyre eltette pénzt egészítsd ki vagy 100 ezerrel, és irány New York city. Mert a Geek-nek nem máshol van a helye, mint az igazi „überkocka-fesztiválon”, a Co
2009. február 12. csütörtök 07:19 - B.R.
„Mennyiért vetted ezt a képregényt?” – kérdezi a szülő, fintorogva vizsgálgatva a csomagot, mire te – „Kétezer”. A szemek elkerekednek, majd nyílik a száj; „Te teljesen hülye vagy." Látszik rajta hogy komolyan is gondolja amit mond, de te csak csóválod a fejed aprón mosolyogva, mert tudod hogy téved. Hisz, „még a hülyének is megéri”.

Geek mennyország

A 2009-es New York Comic Con február 8.-án ért véget, Amerika, és a világ sok-sok kockájának nagy bánatára. A február 6.-8. között lezajló fesztivál valószínűleg a gyerekkorhoz oly nagymértékben ragaszkodó srácok minden igényét kielégítette; oda-vissza lehetett cserélgetni képregények egy-egy számait, kedvenc képregény figurájukat műanyag kivitelben vihették magukkal haza, hogy azok később becsületbeli tagjai legyenek az amúgy is igen patináns gyűjteménynek. Az élményt tetézte, hogy a hétköznaponként maximum pizsamaként funkcionáló rongyokat, szégyenérzet nélkül húzhatták magukra. Kortól és nemtől függetlenül mindenki képregényhős kosztümben party-zhatta végig e csodás 48 órát.



A NY Comic Con-on kívül természetesen más fesztivál, illetve seregszemle is létezik „képregény, és vonzatai” témában. A leghíresebb, az évente megrendezésre kerülő San Diego Comic-Con, magyarul San Diego-i Nemzetközi Képregény Találkozó. (A rendező város nevét a szerkesztő nem hajlandó elárulni.) A hagyományos 4 napos felhajtást (kedd-vasárnap) 1970 óta tartják meg minden évben. Az érdeklődés hatalmas, és a vendégek tábora is folyamatosan növekszik (a 2007-es fesztivált 125 000 ember látogatta meg). Ez annak köszönhető, hogy az idők folyamán szélesedett a kínált portékák és programok témájának spektruma; a hagyományos képregények mellett feltűntek filmes, horror, sci-fi, fantasy, anime és manga, videójáték, és gyűjtögetős kártyajáték témájú dolgok is. Emellett említenünk kell még a WonderCon, és az Alternative Press Expo fesztivált is, melyeket ugyancsak a Comic-Con International vezényel le.

Milliomos kockák, avagy „Anya, igen, képzeld, vannak nálam is hülyébbek.”

A hozzá nem értő – és a fanatikus – ember szeme bizony elkerekedhet a fesztivál területén sétálgatva; egyes képregények, egyes ultra-ritka, régi, patináns darabjai néha az „emberéletnél is többet érhetnek” (kérdés, hogy mennyit ér az emberélet. Az egyenletet várjuk a szerkesztőség postacímére). Példának okáért, az idei 2009-es Con-on is rekordösszegek cseréltek gazdát egy-egy comic kapcsán. Az első a helyezett a 1938-ban megjelenő Action Comics első száma volt. Hihetetlen, de igaz; az annak idején 10 centért árusított füzet 250 ezer dollárért (55 millió forintért) kelt el. És ilyenkor kezdheti a fejét verni a falba a magyar, de nyugalom, hallottunk már húzósabb dolgokat is.

Mint tudjuk a képregény nem szimplán gyermeteg hülyeség, mint ahogy azt vallja az „átlagember”. A stílus, a kockák, és a beszédfelhők a 20. század pop-kultúrájának nagyon fontos komponensei. A képregény „egyszerű és nagyszerű”-sége a művészeket is megihlette; elég ha csak Andy Warhol, vagy Roy Lichenstein nevét említjük, és természetesen a pop-art-ot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását