2024. június 1. - Tünde

Mi leszünk a takarékosság mintaképei?

A gazdasági válság miatt a korábbi elképzelésekhez képest takarékosabb uniós elnökségre készül Magyarország - mondta Iván Gábor külügyi szakállamtitkár csütörtökön Budapesten az MTI kérdésére. A trió másik két tagja, Spanyolország és Belgium is szigorúbb
2009. február 12. csütörtök 18:40 - Hírextra
Egész biztos, hogy a gazdasági válság kihatással lesz az elnökségi költségvetés tervezésére is. Azonban vannak olyan költségek, amelyeket nem lehet megtakarítani, ilyenek például a biztonsági és a logisztikai kiadások - mondta Iván Gábor a spanyol és belga kollégájával folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón.

A szakállamtitkár arról is beszélt, hogy a magyar uniós elnökség kommunikációs kiadásai a tervek szerint az összköltség tíz százaléka alatt maradnak majd.Magyarország még dolgozik az elnökségi költségvetésen. A tervezésben a Külügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal is részt vesz. Pontos összeget egyelőre nem lehet mondani - tette hozzá.

Az MTI diplomáciai forrásból származó információi szerint a magyar elnökség költségvetése 30-40 milliárd forint lehet majd.

Nicolás Martinez-Fresno spanyol külügyi államtitkár hangsúlyozta: a jelenlegi körülményekre való tekintettel mindenképpen a mértékletességnek kell jellemeznie a spanyol uniós elnökségi költségvetést is. A jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé, hogy olyan bőkezűen bánjanak a költségvetési forrásokkal, mint azt az előző elnökségek tették.

Spanyolországnak idén májusig kell véglegesíteni az elnökségi költségvetés adatait.
Olivier Chastel belga államtitkár arról beszélt, hogy a 2010 második félévében esedékes belga elnökség a tervek szerint hetven millió euróba kerül majd. Ez az összeg azonban messze elmarad majd a korábbi elnökségek költségvetéseitől, amelyek egyes esetben elérték a 200 millió eurós határt is - fűzte hozzá.

A három államtitkár havi rendszerességgel egyeztet egymással az elnökségi trióról. A csütörtöki megbeszélés fő témája a közös logópályázat volt.Iván Gábor szakállamtitkár a tárgyalások után kiemelte: a három ország tavaly határozta el, hogy olyan elnökséget szeretnének végigvinni, ahol a másfél év sikeréért közös politikai felelősséget vállal a három ország. Tavaly szeptemberben arról is döntöttek, hogy a közös elnökségnek közös logója lesz. Ennek az emblémának lesz egy változatlan eleme és lesz egy, az adott tagállamra jellemző része.

Novemberben nemzetközi pályázatot írtak ki, amelyre képzőművészeti főiskolák és egyetemek hallgatói nyújthattak be pályaműveket. Összesen több mint 300 pályázat érkezett be a három országból. A három tagállamban 10-10 projektet választottak ki a nemzeti zsűrik. A legjobb harmincból egy nemzetközi zsűri választja ki csütörtökön délután azt a logót, amely a trió-elnökség közös emblémája lesz.

A végső eredményt a három ország miniszterelnöke teszi közzé egy későbbi időpontban - mondta Iván Gábor.A győztes logónak ki kell fejeznie a három tagállam együttműködését, európai üzenetet kell hordoznia, egyszerűnek, könnyen kezelhetőnek, színesben és fekete-fehérben is jól nyomtathatónak kell lennie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását