2024. április 19. - Emma

Parázs vita a közgyűlésben

Előbb elutasította, majd a megismételt szavazás során az MDF támogatásával egyetértett a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége csütörtökön a főpolgármesternek azzal az előterjesztésével, amellyel korábban felfüggesztette egy egészségügyi bizottsági határ
2008. november 27. csütörtök 14:01 - Hírextra
A szakbizottság Havas Szófia (MSZP) alelnök javaslatára úgy döntött, hogy pályázatot ír ki a Bajcsy-Zsilinszky, a Károlyi Sándor és a Nyírő Gyula kórház főigazgató posztjára. Az első kettőnél nyugdíjas korúak a vezetők, az utóbbinak pedig megbízott főigazgatója van.

Demszky Gábor a döntés felfüggesztésében és szóbeli kiegészítőjében is azt hangsúlyozta, hogy nem indokolt személyi változásokat végrehajtani a kórházak élén addig, míg nem készül el a főváros új egészségügyi koncepciója, modellje. Pesti Imre (Fidesz) egészségügyi bizottsági alelnök szerint a bizottság szakmai, a főpolgármester pedig politikai döntést hozott ez ügyben.

Emlékeztetett arra is, hogy a János kórházban nem nyugdíjjogosultság miatt cseréltek főigazgatót nemrég a város vezetői. Felvetette azt is, hogy az egészségügyi furcsaságok tisztázására vizsgálatot kezdeményez, amihez kéri a főpolgármester támogatását. Demszky Gábor biztosította őt támogatásáról. Pesti Imre közölte: azt szeretné kideríteni, hogy van-e valamilyen kapcsolat a fővárosi egészségügyi beruházásokon dolgozó cégek, például a Strabag Zrt. és fővárosi képviselők között. A Strabag egyébként a Bajcsy Zsilinszky kórház rekonstrukciójában vett részt.
A közgyűlésben ezt követően mintegy félórás, személyeskedésekben bővelkedő vita bontakozott ki.

A testület előbb elutasította a főpolgármester előterjesztését, majd Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) kezdeményezésére megismételték a szavazást arra hivatkozva, hogy a képviselők nem értették pontosan a voksolás menetét. A megismételt szavazás során az MSZP, az SZDSZ és az MDF támogatásával egyetértettek a főpolgármester véleményével, nem írták ki a főigazgatói pályázatokat.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető hozzászólásában a közgyűlés "lealázásának, arcátlan pofátlanságnak" nevezte azt, hogy a városvezetés rendre ilyen módszereket alkalmaz akaratának érvényesítésére. Steiner Pál (MSZP) visszautasította Tarlós István zavait, amellyel szerinte kocsmai módon bírálta az újraszavazás kezdeményezőjét. Tarlós István viszonválaszában az MSZP-SZDSZ újraszámolási gyakorlatát nevezte kocsmai eljárásnak. Demszky Gábor kifejezte reményét, hogy nem ismétlődik meg ez a vita, s irodalmi stílusú szóváltást, a személyeskedések mellőzését kérte a közgyűlésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását