2024. május 7. - Gizella

Bokros Lajos az MSZP-SZDSZ-MDF miniszterelnökjelöltje?

Interjúnk második részében Almássy Kornél Bokros Lajosról és az MDF politikájáról, kutatásfejlesztésről, a liberális oktatáspolitika tévutairól, és saját politikai jövőjéről beszélt.
2009. október 9. péntek 07:49 - Pénzes Dávid
Beszélgetésünk első részét ott hagytuk abba, hogy Bokros lajos segítségével az MDF egy sikeres EP-kampányt végzett. Most úgy tűnik Bokros Lajos az országgyűlési választások kampányában is előkerülhet. Dávid Ibolya támogatná a miniszterelnök-jelöltségét. Ön szerint meg lehet újra húzni ezt?

Igen, ezt el tudom képzelni. A kérdés, hogy az MDF szervezetileg lesz-e olyan állapotban, hogy fel tudjon állni a választásokra? Nyilván ezért is van az SZDSZ-es közeledés… A liberális térben pedig Bokros Lajossal tud szavazatokat szerezni, hiszen személye a balliberális oldalon szinte mítoszként él.

Mit gondol a mostani MDF-ről?

Almássy Kornél a Parlamentben
A Magyar Demokrata Fórum Budapest 2. sz. választókerületének képviselőjelöltjeként indult a 2006-os országgyűlési választásokon és országos listáról szerzett mandátumot. 2006. október 6-tól az Oktatási és tudományos bizottság tagja. 2008. szeptember 29-től független képviselő.
Fontos feladatom, hogy megértessem az emberekkel: ez egy zsákutca, ez egy hiteltelen párt. Méghozzá a párt vezetése miatt hiteltelen. Bokros Lajos nem megoldás a magyar gazdasági gondokra. Csak gondoljunk bele, hogy ilyen tragikus kormányzati teljesítmény mellett egy normális ellenzéki pártnak - világos programmal - már 10-15 százalékon kellene állnia. Ezzel szemben az MDF vezetése pótcselekvések sorozatát hajtja végre, mert mindig pótolni kellett valamit, hogy meglegyen az 5 százalék. Először kellett a Tisztelet Társasága, aztán Bokros Lajos, aztán a Hit Gyülekezete, és nem tudom, hogy hol a sor vége.

Attól is tartok, hogy Bokros Lajost esetleg közös miniszterelnök-jelöltként fogja indítani az MSZP-SZDSZ-MDF. Mert, ha Bajnai Gordon nem vállalja, akkor vajon ki fogja vállalni?

Németh Miklós például…


Na, körülbelül itt tartunk. Szerintem nyerni nem tudnak a szocialisták, bár a választás még nem lefutott ügy. De az cél, hogy minimalizálják a választási vereséget. Ebben Bokros Lajos személye megfelelő lehet, hiszen mindenkit egy platformra hozhat. Ez egy komoly veszély lehet.

Veszély?

Igen. Mint jobboldali politikus mindenképpen veszélynek tartom.

Ön jelenleg független képviselő. Függetlenként nehéz bejutni a Parlamentbe. Milyen színben fog politizálni a jövőben?


Most azon dolgozunk, hogy egybetartsuk azokat a volt MDF-es politikusokat, akiket kizártak, kiléptek vagy még párttagok, de passzív ellenállásban vannak. Jelenleg ehhez szeretnénk találni egy platformot. Hogy pontosan ki, hol fogja folytatni a politikai pályafutását, nem tudom.



De hát már nyakunkon a kampány.


Hamarosan el fognak dőlni ezek a kérdések.

Mivel foglalkozik szakpolitikai szinten?

A kutatás-fejlesztés hazai helyzetével és az oktatással. Biztos vagyok benne, hogy gazdaságfejlesztés tekintetében Magyarország számára a K+F átgondolt támogatása racionális lehetőség a kitörésre.

Ezt a Bajnai-kormány is így látja, hiszen talán az Akadémia költségvetése az egyetlen, ahonnan nem vett el a jövő évi költségvetés.

Ez önmagában nagyon dicséretes, de ennél tovább kellene lépni. Az én kutatás-fejlesztési elképzeléseim egy új szemléletet jelentenek. Olyan kutatás-fejlesztéseket szeretném, ha támogatnánk, melyek - az alapkutatások természetes támogatása mellett - konkrét gazdasági hasznot hoznak. Ez hosszútávon nem csak tudományos dicsőséget jelent, de munkahelyet teremt és anyagi hasznot hajt. Azokat a területeket kell kiemelten támogatni, amikben az ország jó tud lenni: például mezőgazdasági kutatások, géntechnológia, információtechnológia, lézertechnológia, jövőkutatás stb. Meg kell oldani hogy, a kutatási eredményekből végül kész, eladható terméket, vagy olyan licenszet hozzunk létre, amely aztán profitot termel. Sajnos a neutronkutató kapcsán egy ilyen óriási lehetőséget szalasztott el a kormány.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2009. október 9. 09:35
Úgyis belép a Fideszbe...
Miért nem mondja meg már most?
balogGY
2009. október 9. 09:34
A liberális oktatáspolitikát úgy kéne kisöpörni az országból, ahogy a Cathrina hurrikán söpörte ki New Orelanst. Gyorsan, és minden nyomot eltüntetve.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását