2024. március 29. - Auguszta

Matula bácsi könyve

Könyvet írt a Kis-Balatonról a balatonberényiek "Matulája". Futó Elemérre, a Kis-balatoni Természetvédelmi Terület egykori vezetőjére a becéző jelzőt, amely Fekete István Tüskevár című regényéből származik, a berek iránti mélységes szeretetének elismerésé
2009. február 12. csütörtök 14:25 - Hírextra
Berekjárás című könyvének minapi "hazai", balatonberényi bemutatóján is hangsúlyosan "a mi Matulánk" köszöntéssel fogadták a szerzőt.

Futó Elemér a természetvédelmi terület vezetőjeként "hivatalosan" harminc éven át figyelte - hasonlóan a jól ismert regénybeli Matulához - a Kis-Balaton minden rezdülését.

Az idén 70 éves egykori természetvédelmi őr 2000 óta nyugdíjas, de csak a múlt évben vonult ténylegesen is vissza. Megnövekedett szabadidejében könyvet írt, amelyben összegezte több évtized megfigyeléseit, tapasztalatait, ám mindemellett helyet kaptak a gyerekkori élmények is, csakúgy, mint a környék mindennapjairól, a halászok szokásairól és a berekjáró emberekről szóló leírások.

A nyomdából a múlt év karácsonya előtt kikerült könyv - köszönhetően Balogh László igazgatónak - a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiadásában jelent meg, s először a keszthelyi Festetics-kastélyban mutatták be.

Futó Elemér az MTI-nek arról számolt be, hogy már írja a folytatást, s noha valóban elsőkötetes szerző, az már a harmadik könyve lesz. Magyarázatként hozzátette: évekkel ezelőtt megírta a Kis-Balaton 1900 és 2000 közötti természetvédelmi históriáját, ám arra még nem talált kiadót. Mint elmondta, azért van még a fiókjában a kiadatlan kötet, mert mindenütt azzal hárították el, hogy "túlságosan kemény dolgok vannak benne".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását