2024. május 5. - Györgyi

Minden napra dzsessz

Csütörtöktől hétfőig a dzsessz legkülönfélébb irányzatait hallhatják a stílus kedvelői Budapesten: csütörtökön este a Millenáris Fogadóban a László Attila Band fellépésével indul a dzsessz "hosszúhétvége".
2008. június 4. szerda 19:55 - Hírextra
Mint azt H. Magyar Kornél programszervező az MTI-nek elmondta, a Raiffeisen Jazz Klub sorozatában fellépő László Attila gitáros, a magyarországi fúziós dzsessz egyik legjelesebb képviselője 1992 óta működteti saját zenekarát, amely változó tagokkal, de stabilan képviseli a hazai dzsesszrockot és a modern mainstream dzsesszt.

A jazz 10 arca című sorozatban csütörtökön Borbély Mihállyal (szaxofon és tárogató), Oláh Kálmánnal (zongora), Lattmann Bélával (basszusgitár) és Borlai Gergővel (dob) lép színpadra László Attila.

Oláh Kálmán másnap, pénteken este a Fekete-Kovács Kornél Quintetben muzsikál a Columbus Jazzklubban. A hajón a zeneszerzőként is elismert trombita és szárnykürtművész Fekete-Kovács Kornél mellett Oláh Szabolccsal (gitár), Hárs Viktorral (bőgő) és Dés Andrással (ütőhangszerek) játszik a kifinomult és a népszerű dzsessz közötti arany középúton járó zenét.

Szombaton több új koncerthelyszínnel ismerkedhet a zenebarát: a sajátos felállású Azuma Clan a Take Five-ban játszik. A formációban, amelynek mindkét alapítója ütőhangszeres, Mogyoró Kornél és Fodo társaságában Hámori Máté gitározik, és Papesch Péteré a basszus gitárszólam.
A Budapest Jazz Clubban (az egykori Kossuth Klub épületében) ugyancsak szombaton este az új Oláh Kálmán Sextet - Borbély Mihály (szaxofonok, tárogató, furulyák), Balázs Elemér (dobok), Szandai Mátyás (nagybőgő), Bacsó Kristóf (szaxofon) és Schreck Ferenc (harsona) - lép pódiumra.

A szextett repertoárjában szerepel néhány nem túl közismert magyar népdal feldolgozása, minthogy Oláh bartóki alapokról közelíti meg a dzsesszt. Hangszereléseiben - a mai divatos világzenei irányzatokkal szemben - nincsenek elektronikus hangszerek, az akusztikus hangzás dominál.

Az Erzsébetvárosi Közösségi Ház dísztermében Akácos út címmel a Jud-Rom Gipsy Klezmer Band tagjai adnak koncertet. A cigány és a zsidó zene fúziója talán újszerűen hat, pedig jelentős hagyománnyal bír - mutatott rá Balogh József klarinétművész, a Windland-Fúvósvilág Alapítvány vezetője, hozzátéve, hogy a klezmer bölcsőjének számító Kárpátokban és Erdélyben egymást váltották a roma és a zsidó bandák, gyakran ugyanazokat a dallamokat játszva, sőt együtt játszottak lakodalmakban, zenés ünnepségeken.

A Hétfő Esti Jazz sorozatban, a Művészetek Palotájában Szakcsi Lakatos Róbert a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel. A Kossuth-díjas zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla kisebbik fia rendkívüli tehetségű pianista, aki édesapjához hasonlóan nemcsak a dzsesszben, hanem a klasszikus zenében is jártas.

Az első részben két Bach-zongoraverseny hangzik el a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretében. A szünet után a dzsesszmuzsikus Szakcsi tér vissza, hogy két kiváló zenésztársával, Egri János bőgőssel és Balázs Elemér dobossal bemutassa a japán Sawano Records gondozásában megjelent legújabb, negyedik lemezének anyagát.

Hétfőn lemezbemutató koncertnek ad helyet a Take Five is: a Pribojszki Mátyás Band How many more című, májusban megjelent anyagával ismerkedhet a közönség. A Pribojszki Mátyás Band zenéje újrapozícionálja a szájharmonikát mint hangszert, bemutatja, hogy ez a különlegesen intim szólóhangszer a tradicionális blues műfaján túl is nyújt zenei felfedezésekre váró új ízeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását