2024. május 3. - Tímea, Irma

Veszprémi mészárlás-összefoglaló

Beállósa, Marian Cosma halála ellenére nem kívánja elhalasztani a vasárnapra kiírt Bajnokok Ligája-mérkőzését a gyászoló MKB Veszprém férfi kézilabdacsapata, amely hétfőn zárt kapuk mögött tartotta meg délutáni edzését.
2009. február 9. hétfő 18:31 - Hírextra
Az együttes tagjai hétfő délelőtt egyöntetűen döntöttek arról, hogy nem kérnek halasztást, s a spanyol Ademar León elleni BL-mérkőzést az eredetileg kitűzött időpontban játsszák le. "A játékosok úgy gondolják, hogy a fájdalom és az együttérzés még jobban összekovácsolta az együttest, és ez erőt adhat számukra, akaratukat megtízszerezheti. Kitartásuk és bátorságuk előtt tisztelegnem kell" - mondta Mocsai Lajos vezetőedző.

A csapatot - melynek román válogatott beállósát egy veszprémi szórakozóhely előtt szúrták szíven vasárnap hajnalban, két másik légiósát, a horvát Ivan Pesicet és a szerb Zarko Sesumot pedig súlyosan megsebesítették - újságírók és televíziós stábok hada "rohamozta meg" a hétfő délelőtti erőnléti tréningen, Mocsai ezért döntött úgy, hogy a délutáni gyakorlásra senkit sem engednek be.

A tragédia hatására a Veszprém, a Pick Szeged és a Magyar Kézilabda Szövetség közösen kéri az egyesületeket, hogy az erőszak elleni tiltakozásuk jeléül a hétvégi bajnoki vagy kupameccsek megkezdése, illetve a különböző versenyek rajtja előtt a szurkolók, az edzők, a vezetők és a sportolók felállva, egymás kezét megfogva egyperces néma felállással fejezzék ki tiltakozásukat az erőszak ellen. A kezdeményezés szlogenje: Összefogás az erőszak ellen!

A vasárnap hajnali incidensben súlyos sérüléseket szenvedett Pesic és Sesum állapota hétfő kora reggel már stabillá és jónak mondhatóvá vált.

Az MKB Veszprém, a Pick Szeged és a Magyar Kézilabda Szövetség közösen arra kéri az egyesületeket, hogy az erőszak elleni tiltakozásuk jeléül a hétvégi bajnoki vagy kupameccsek megkezdése, illetve a különböző versenyek rajtja előtt a szurkolók, az edzők, a vezetők és a sportolók felállva, egymás kezét megfogva egyperces néma felállással fejezzék ki tiltakozásukat az erőszak ellen.

A kezdeményezésnek az Összefogás az erőszak ellen! szlogent találta ki az említett három szervezet - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

"Marian Cozma értelmetlen halála megdöbbentette a magyar társadalmat, drukkerek ezrei emlékeznek meg a kiváló veszprémi játékosról. Azzal, hogy a lelátón az egymás mellett ülők és állók megfogják egymás kezét, talán a szurkolók is közelebb kerülnek egymáshoz, megismerik egymást, hiszen sokszor azt sem tudják a másikról, ki is valójában.

A Pick Szeged, az MKB Veszprém és a MKSZ bízik abban, hogy sok egyesület csatlakozik a felhíváshoz." - áll a felhívásban.

A veszprémi klub román válogatott beállósát, Marian Cozmát vasárnap hajnalban, egy veszprémi szórakozóhely előtt szíven szúrták, a 26 éves sportoló a kórházba szállítást követően életét vesztette. A csapat másik két légiósa, a horvát Ivan Pesic és a szerb Zarko Sesum súlyos sérülést szenvedett, de már mindketten túl vannak az életveszélyen.

A hatalmas sajtóérdeklődés miatt zárt kapuk mögött tartja 17 órakor kezdődő edzését a gyászoló MKB Veszprém kézilabdacsapata.

Hajnal Csaba, a klub ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, rengeteg hazai és külföldi televíziós stáb, valamint újságírók és fotósok hada akart anyagot készíteni a délelőtti erőnléti edzés során a játékosokkal, vezetőkkel. Ezért Mocsai Lajos vezetőedző úgy határozott, a zavartalan munka érdekében a délutáni gyakorlást zárt kapuk mögött tartja a Veszprém Arénában.

A csapat úgy döntött, a vasárnapi tragédia ellenére nem kívánja elhalasztani a vasárnapi Bajnokok Ligája-mérkőzést, a spanyol Ademar León ellen készül a Veszprém.

A klub román válogatott beállósát, Marian Cozmát vasárnap hajnalban, egy veszprémi szórakozóhely előtt szíven szúrták, a 26 éves sportoló a kórházba szállítást követően életét vesztette. A csapat másik két légiósa, a horvát Ivan Pesic és a szerb Zarko Sesum súlyos sérülést szenvedett, de már mindketten túl vannak az életveszélyen.

Egy, másfél héten belül Veszprémben lesz a vasárnapi emberöléssel gyanúsítható, Ausztriában őrizetbe vett két férfi, a sárbogárdi Raffael Sándor és a budapesti Németh Győző - mondta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője hétfőn sajtótájékoztatón.

Derzsy Péter alezredes hozzátette: osztrák kollégáik adták ezt a gyors választ a megkeresésükre.
Veszprémi nyomozó vagy nyomozócsoport a kiadatásig nem utazik Ausztriába kihallgatni az őrizetben lévő gyanúsítottakat - mondta a nyomozást vezető rendőrtiszt, jelezve: az ausztriai kihallgatás engedélyeztetése olyan bonyolult adminisztrációval járna, hogy addigra a gyanúsítottak már bizonyosan Veszprémben lesznek.

Derzsy Péter közölte: a veszprémi kézilabdások megkéselésének ügyében kizárólag három embert gyanúsítanak, közülük Sztojka Iván enyingi lakost még körözik. Az alezredes szerint egészen bizonyosra vezető, hogy nincs több elkövetője a rendkívül súlyos bűncselekménynek.
Az alezredes hangsúlyozta, hogy Sztojka Iván kézre kerítésére külön nyomozócsoportot alakítottak.
Derzsy Péter elmondta: a veszprémi éjszakai bárban mintegy 25-30 tagú társaság szórakozott, de a rendelkezésre álló adatok alapján "merem állítani, hogy kizárható, miszerint a bűntett elkövetésében magában a többiek részt vettek", ezért őket majd tanúként hallgatják ki. Azt, hogy a megnevezett három ember részt vett a bűncselekményben, videofelvételek, tanúvallomások és az adatgyűjtésekből származó más információk erősítik meg - tette hozzá.

A nyomozást vezető alezredes arról nem beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a bárban és az utcán lévő videokamerák felvételein konkrétan mi látható.

Kitért arra, hogy "ez a három ember elkülönülve a többiektől balhézott" a bárban. Mint mondta, a rendelkezésre álló adatok alapján "nem verték meg a pincérnőt, csak inzultálták", nem verekednek, csak pofont adnak, s "láthatóan várták a megfelelő időpontot és embert és sajnos ennek során találták meg a későbbi áldozatokat".

Az alezredes elmondta azt is, hogy a szórakozóhelyen a kézilabdások "nagyon kulturáltan viselkedtek és semmiféle alapot nem adtak a bűncselekmény elkövetésére".

"Vékony jégen járunk, ami bármelyik pillanatban beszakadhat alattunk" - fogalmazott a kormányfő a roma-magyar együttélésről újságírói kérdésre Budapesten hétfőn.

A veszprémi kézilabdázók elleni vasárnapi halálos kimenetelű támadás kapcsán Gyurcsány Ferenc az igazságügyi és rendészeti minisztériumban egy megbeszélést követően újságírói kérdésre kifejtette: nem lehet nem érzékelni, hogy türelmetlenség, csalódás, rossz érzés, feszültség üti fel a fejét az országban, és a vita arról szól, hogyan tudnak együtt élni az országban romák és nem romák.

"Az elkövető vélhető roma származása még tovább feszíti a társadalmi ítéletek és előítéletek egyre fojtogatóbb hálóját" - fogalmazott blogjában hétfőn a miniszterelnök.

Sem jó fogalmak, sem jó válaszlépések nincsenek, és szinte mindenki szenved ettől - mondta a kormányfő az újságíróknak.Veszélyes, ha a szenvedély és a gyűlölet társadalmi reakcióvá válik - mondta Gyurcsány Ferenc annak kapcsán, hogy az egyik napilap hétfői számában a veszprémi gyilkosság elkövetőit "állatoknak" nevezte a publicista.

A régi módon nem lehet beszélni, mert sokan úgy érzik, az a probléma szőnyeg alá söprése, új módon pedig még nem tudunk beszélni a kérdésről - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet nem foglalkozni azzal, hogy Magyarországon az emberek számára attól, hogy romák az elkövetők, megváltozik a reakció, de "vékony jégen járunk, ami bármelyik pillanatban beszakadhat alattunk".

A feltételezett elkövetők származása nem lehet sem ürügy, sem mentség vagy kifogás arra, hogy elnyerjék méltó büntetésüket. A kisebbséget azért kell védeni, mert nyelvében, identitásában védelemre szorul - tette hozzá a miniszterelnök.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását