2024. április 29. - Péter

Adóátrendezés az új megszorítócsomag neve?

A Fidesz szerint adóátrendezés címén a kormány újabb adóemelésre készül - így értékelte a kormány adócsomagjáról megjelent sajtóhíreket Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.
2009. február 9. hétfő 18:40 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc szóhasználata szerint az adócsökkentés valójában adóemelést jelent, így történik ez most is - fogalmazott a fideszes politikus.Mint mondta, a kiszivárgott hírekből az látszik, hogy számos területen az adóátrendezés gyakorlatilag nem adócsökkentést, hanem adóemelést jelent, hiszen a kormány jelentős mértékű áfaemelésre, valamint a jövedéki adó és a tételes eho növelésére készül, illetve bevezetné az ingatlanadót és megadóztatná a családi pótlékot.

Az MTI kérdésére, hogy mi a véleményük a csomag adó- és járulékcsökkentő elemeiről, Cser-Palkovics András azt mondta, hogy a Fidesz eddig is adócsökkentést szorgalmazott, ugyanakkor semmilyen olyan intézkedést nem támogatnak majd a parlamentben, amely tehernövekedéssel jár.

A Fidesz helyettes szóvivője úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc és a kormány nem képes kezelni a válságot, intézkedései pedig szembemennek Európával, hiszen más országokban adót csökkentenek és élénkítik a gazdaságot, nem pedig megszorító intézkedéseket és adóemelést vezetnek be.

Gyurcsány Ferencet és a kormányt az idő és a körülmények is túlhaladták - tette hozzá.
Az Index internetes oldal által hétfőn ismertetett adócsomag szerint - amelyre a pénzügyi tárca szóvivője úgy reagált, hogy a Pénzügyminisztérium több adóváltozatot készít a kormány számára, és döntés még nincs - összesen 6 százalékponttal csökken a munkáltatók járuléka, de két és félszeresére, 5.100 forintra emelkedik a tételes egészségügyi hozzájárulás. Megszűnik a céges különadó, miközben 19 százalékra emelkedik és szélesebb alapra helyeződik a társasági nyereségadó. Szintén 19 százalék lesz az alsó személyijövedelemadó-kulcs, és 3 millió forintnál jön csak be a 38 százalékos felső kulcs.

A hírportál úgy tudja, hogy az adóváltozások két lépcsőben valósulnak meg. Az idei év második felétől a vállalkozások által befizetett tb-járulék 29 százalékról 25 százalékra csökken, de a kisebb terhet csak a minimálbér kétszereséig, azaz havi 143 ezer forintig lehet alkalmazni, az ennél magasabb bruttó bért továbbra is 29 százalékos tb-járulék terheli. A 3 százalékos munkaadói járulék is csökken, de az 1 százalékra zsugorodó mértéket ugyancsak azoknál lehet alkalmazni, akiknek bére nem haladja meg a minimálbér kétszeresét.

Az Index szerint a személyi jövedelemadó-törvény az év közepétől változna, hogy pontosan hogyan, arra "két változat fut mind a mai napig". Az egyik verzió szerint megszűnik a magánszemélyek 4 százalékos szolidaritási adója, s ezzel a 40 százalékos felső szja- kulcs. Az alsó szja-kulcs a mai 18 százalékról 19 százalékra, a felső 36 százalékról 38 százalékra emelkedik, a sávhatár pedig a mai évi 1,7 millió forintról lényegesen kitolódna, 2,2 millió forintra.

A másik opció a mai állapothoz képest egyedül a sávhatárt tolná ki, az adómértékek nem változnának. A sávhatár ugyanúgy 2,2 millió forintig kerülne feljebb, ahogyan az első verzióban, tehát 2,2 millió forintos éves jövedelemig a bér 18 százalékát, az afeletti jövedelemrésznél pedig 36 százalékot kellene befizetni az adóhivatalnak.

A bevételi oldalon az általános forgalmi adó és a jövedéki adó emelését tervezi a kormány: a normál 20 százalékos áfa-kulcs 23 százalékra, a jövedéki termékek (üzemanyag, cigaretta, alkohol) adókulcsa egyaránt 5-5 százalékkal emelkedik.

A tb-járulék csökkentésével párhuzamosan a jelenlegi havi 1.950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás 5.100 forintra emelkedik az Index szerint.Jövőre a munkáltatói tb-járulék 29 százalékról 25 százalékra és a munkaadói járulék 3-ról 1 százalékra való csökkentése általános lesz, nem lesz bérkorlát.

Az szja 2009. évi változtatásának legfontosabb eleme, hogy a 19 százalékos alsó kulcs a jelenlegi évi 1,7 millióról 3 millióra emelkedne, a felső kulcs 38 százalék lenne, a szolidaritási adó megszűnne. A jelenlegi 16 százalékos társasági adó mértéke 19 százalékra nőne, ugyanakkor a 4 százalékos különadó eltűnne.

Az Index számításai szerint az idei átrendezés 150-180 milliárd forintot mozgathat meg, jövőre pedig a kormányfő által beígért 1.000 milliárdos átalakítás valósulhat meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását