2024. április 26. - Ervin

Az LMP a Geréb-ügyről

A Lehet Más a Politika (LMP) elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány csak rendészeti kérdést csinál az intézményen kívüli szülés ügyéből.
2010. október 6. szerda 15:13 - HírExtra
Szilágyi László, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának LMP-s tagja azzal kapcsolatban küldte közleményét, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese szerdán az MTI-vel azt közölte: őrizetbe vette Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt a rendőrség, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük a XII. kerületben egy magánintézményben.

Az ellenzéki képviselő amellett, hogy leszögezi, a konkrét ügyben az LMP nem kíván állást foglalni, úgy fogalmaz: az Országgyűlés alkotmányos mulasztása, hogy az intézeten kívüli, szaksegítséggel való szülés jogi, finanszírozási, intézményi és oktatási kereteit nem hozta létre.
Szilágyi László szerint a magyar egészségügyi és szociális rendszerben méltatlanul mellőzött terület a szülés, a születés méltó körülményeinek megteremtése, a női önrendelkezési jog szabad gyakorlása.

Az LMP arra kéri a kormányt, hogy szabályozza pontosan az intézményen kívüli szülés körülményeit, készüljön szakmai protokoll, indítsa el a bábaképzés rendszerét, dolgozza ki az erre vállalkozó civil szervezetek akkreditációját és normatív támogatását.
Geréb Ágnest három másik emberrel együtt állították elő kedd este, miután a gondjaikra bízott csecsemőt a mentőknek kellett újraéleszteniük. A Gaál József utcai úgynevezett születésház előtt az újszülött édesapja intett le egy mentőautót azzal, hogy a csecsemő meghalt, az épületben akkor próbálták a gyereket újraéleszteni.

Az MTI úgy tudja, hogy a kórházban műtéti beavatkozásra volt szükség.

Korábban Geréb Ágnest, az otthonszülés pártolóját az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűntényekkel vádolta meg. Nyáron a Fővárosi Bíróságon zajló per elsőfokú tárgyalásán két orvos szakértő azt mondta, hogy a munkájából felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos foglalkozási szabályszegést követett el, amikor még régebben egy szülés levezetésekor nem biztosította az újszülött újraélesztéséhez szükséges eszközöket.

Geréb Ágnes ügyének következő tárgyalását jövő keddre tűzte napirendre a Fővárosi Bíróság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását