2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gyászolnak a cigányok is

A Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat (VMCKÖ) osztozik a súlyos bűncselekmény miatt elhunyt Marian Cozma, veszprémi kézilabdázó, román válogatott családjának fájdalmában, gyászában - közölte ifj. Kozák János, a megyei cigány önkormányzat elnöke
2009. február 9. hétfő 08:40 - Hírextra
A neves sportolót nemcsak mi magyarok veszítettük el, hanem a nemzetközi sport, és különösen hazája, Románia - tudatta közleményben a VMCKÖ elnöke, rámutatva, hogy együtt éreznek azokkal a hozzátartozókkal, sportolókkal, akik a sebesültekért aggódnak.

Felszólítjuk a bűncselekmény elkövetőit, hogy azonnali hatállyal adják fel magukat a rendőrségen, származásuktól függetlenül vállalják aljas tettükért a felelősséget és annak következményeit - olvasható a közleményben.

Ifj. Kozák János utalt arra is, hogy a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat fontosnak tartja a békés társadalmi együttélést, s felhívja az üggyel kapcsolatban nyilatkozók figyelmét, miszerint a bűnösöket "tetteik alapján, és ne származásuk szerint ítéljék meg".

"Mi, cigány vezetők elítéljük a bűnelkövetőket, és mint tisztességes cigány emberek kitaszítjuk magunk közül azokat, akik a becsületesen, tisztességesen élőket járatják le" - hangsúlyozta a VMCKÖ elnöke, hozzátéve: "egyúttal határozottan visszautasítjuk a kollektív bűnösségre vonatkozó általánosító megfogalmazásokat".

A VMCKÖ nevében kérjük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy az elkövetők mielőbbi kézre kerítésével és bíróság elé állításával nyugtassák meg a közvéleményt - olvasható a cigányok Veszprém megyei önkormányzata közleményében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika
2009. február 11. 07:51
Kedves Katalin!Nagyon tetszik, amit leírtál a származások és bűnelkövetések ügyében. Ebből a dologból azért lett "cigányügy", mert mostanában rengeteg bűncselekményt követnek el itt-ott, amiről nagyrészt nem is tud a nép, mert nem mondhatják ki, hogy cigány, zsidó, kínai, japán...stb. Én az egészben azt sérelmezem, hogy azt viszont ki lehet mondani, hogy egy cigányt bántottak, és egyből rasszista indíttatású bűncselekményről beszélnek. gondoljunk csak Mortimer ügyére, aki megszúrt egy cigány gyereket a buszon (Karddal, fényes nappal - egyáltalán hogy lehet ilyen)és mindenki arról beszélt, hogy a szegény 15 évesen kb 90 kilós Józsikát megtámadta valami fasiszta. Aztán kiderült, hogy Mortimer is cigány. Ennyi. Az emberi jogi szervezetek, az ombudsman, és nem utolsó sorban a politika (és nem csak a mostani kormány) tehet arról, hogy most a média itt tart.
Visszatérve a cigányügyhöz. Nem ez volt az első, és gondolom nem is az utolsó, hogy bűncselekményt követ el. De Kiskunlacháza után ez volt a második legdurvább, és betelt a pohár. Furcsa, hogy egyszerre mindenkinél. Ez annyira kettévágta a társadalmat, a cigányokat a magyaroktól, hogy még a beilleszkedett, vagy tiszta rendes, kultúráját őrző cigánytól is ódzkodunk. Be kell látni azt, hogy nem bőrszín és származás alapján kell megkülönböztetni az embereket. Annyi minden más van, ami alapján meglehet, de kérdem én miért, és mi értelme van?
katlin
2009. február 10. 16:03
Elsősorban mély részvétem Marian Cozma hozzátartozóinak és mielőbbi felgyógyulást kívánok a csapattársainak.

Olvastam Kozák Úr nyilatkozatát és olvastam a hozzászólásokat is.
Szeretném leírni én is a saját véleményem mint ahogy itt többen is megtették.

Magyar származású emberként soha nem voltak és ma sincsenek előítéleteim semmilyen nációval szemben. Gyermekemet is igyekszem ebben a szellemben felnevelni.
A szélsőséges gondolkodást soha nem tartottam jónak.

Én azt gondolom, hogy a baj ott keresendő, hogy előítéletekkel vagyunk más emberek iránt. Az egyszerűbb dolgok felé könnyebben hajlunk és valljuk be sok esetben könnyebb általánosítani mint nevén nevezni a dolgokat/személyeket.

Véleményem szerint bűnözés volt, van és a jövőben is lesz ,ez nem etnikai hovatartozás kérdése.

Személy szerint elmondhatom, hogy sok szerető ember és sok szeretni való ember van a környezetemben akik között van különböző származású is.
Valamint vannak körülöttem olyan emberek akik szintén más és más származásúak és bizony én sem szívelem őket. De nem ennek fényében igyekszem látni a világot.

Vannak valóban elvetemült bűnözők, akik megérdemlik a büntetésüket. De nem úgy hívjuk őket, hogy cigányok, kínaiak, lengyelek vagy magyarok, hanem úgy, hogy bűnelkövetők illetve X, Y.

Bizony e sajnálatos bűncselekményből " cigány ügyet,, kovácsoltak, azért mert történetesen valóban cigány származásúak a bűnelkövetők.

De kérdem én, pl. a móri mészárlást milyen származású emberek követték el?? Vagy Simon Tibor meggyilkolását stb.…………..
Én azt gondolom sok esetben mi magyarok sem lehetünk büszkék magyarságunkra.

Az utolsó mondatomban csak arra szeretnék rávilágítani, hogy nem kell ahhoz cigánynak lenni, hogy bűnözés legyen és nem kell ahhoz magyarnak lenni, hogy rend legyen!

Szerintem ezen el kellene gondolkodni nagyon sok embernek és megfejteni annak lehetőségét, hogy miként lehetne ezen a helyzeten javítani!!!


Jó Nagy Lajos
2009. február 10. 11:39
Kedves Joe ! Nagyon poénosan reagálsz az eseményre!
Nekem csak az a problémám,hogy itt mindenki fél,meg gyilkolásztatna. A szerbekkel...főleg !!! Van azoknak elég bajuk a saját cigányaikkal ...ott még több van mint
minálunk ! A Magyar férfiakkal mi a helyzet???!!!
Minden fórumon mindenki csak nyüszít, mint a riadt kutya...még a rendőreink is félnek???!!!
Ha valami cigányon bosszút állnak a kopaszaink (nemzetvédőink?!) az biztosan egy 15- 16 éves szelíd cigány lesz, hegedűvel a hóna alatt!! Na azzal remekül elbírnak! "Csintóékat" meg úgy kerülik mintha leprás lenne!! Az éjszakai,kopasz ,kigyurt,tetovált cigány a prbléma!!!!! Aki kurvát futtat,uzsorakamatozik,pénzt hajt be,stb. Ezek a cigányok azok, akik az uzsora kamatozással kisemmizik az igazi csóró cigányságot és azokat mintegy...kényszerítve a "megélhetésibünözésre"
Ugyan is azok az úgynevezett "butacigányok" meg vannak félemlítve,de úgy ám,hogy jobban fél a zsarolójától,mint a "törvénytől"! Az összes segély ezeknek a zsarolóknak ....ezek főnökeinek a zsebébe vándorol!!!! Ja !! És aki nem tud fizetni annak viszik a lányát testvérét...őt magát prostituáltnak....úgymond ledolgozni az adóságot!!
Ti meg megálltok az út szélén megszoptatni őket,mert azt hiszitek,hogy ez a cigány lányok álma,hogy szophasson az út mentén!!!Ja és persze a rendőreink aszisztálnak hozzá,hogy az adósságot minél nehezebben tudják letörleszteni! Ezeket a lányokat szedik össze rendre...nem azokat akik oda kényszerítik őket!!! Úgy,hogy ha majd gyilkolászni kezdenétek elég lesz azt a néhány nagy egeret eltüntetni akik a cigány alvilág kiskirályai!! A többi majd megoldódik magától!!!
kacsatojás
2009. február 9. 11:38
Nem hiszem,hogy a cigány vezetőknek van erkölcsi alapja bárkit is rendre utasítan.Akik a közpénzt amit a társaik tanulására,munkalehetőségére kapnak a saját jólétük finanszírozására használják azok ne akarjanak semmit visszautasítani.Sajnos még nem láttam,hogy a bünöző cigányokat valaki is kiközösítette volna
Joe
2009. február 9. 11:22

1. Ti nem vagytok magyarok, mi pedig nem vagyunk cigányok.

2. El is hiszem, hogy aggódtok a sebesültekért, de teljesen felesleges, rendbe fog jönni.

3. A helyetekben én inkább magamért aggódnék, mert Sesum papája és az Arkan féle brigád nem félrenéző rendőrök, nem kertjét légpuskával védő nyugdíjasok, hanem harcezett veteránok, akinek fegyverük van és használni is akarják.
Hidd el, pontosan a tetteitek alapján, és nem származásotok szerint ítélnek el meg. Az ítélet meg te is tudod mi lesz. Nem fogja érdekelni sem a jogaitok, sem a sírásotok.

4. Vajon mi lesz a folytatása, ha úgy érezzük majd, nem maradhatunk szégyenben és nekünk is fegyvert kell fognunk?

5. A rendőrség nem tud majd megvédeni és kétlem, hogy akadna olyan, aki kész lenne az életét adni értetek.

Sz@rban vagytok. Nyugodjatok békében.
2009. február 9. 10:45
Nem kellett volna eleve külön önkormányzatot alapítani a cigányok miatt, inkább be kellett volna illeszkedniük a társadalomba. Mondom én, aki jómagam is roma vagyok. Szégyen ránk nézve, becsületes romákra, hogy az ilyen szarháziak lehúzzák a képünkről a bőrt. Akik pedig pusztítani akarják a romákat, tegyék, de ne feledkezzenek meg arról, hogy nem mindenki egyforma és az lehet cigány, magyar, román....Nem a cigányokat kell gyűlölni, hanem a cigánybűnözést. Ugye, Magyar Gárda. Egyébként nagyon sokszor hallottam: hülye román. A cigány eggyel rosszabb, mint a román. Most ez a helyzet áll fenn. Meg kell büntetni az ilyen romákat. Szégyellem magam. De van különbség.
gabo
2009. február 9. 09:45
Tisztelt Önkormányzati Vezetők! Sosem azokkal az emberekkel van baj akik tisztességesek. Higgyék el a faluban ahol élek két éve, nagyon sok a roma származású ember és ma már kevesebb a magyar. Sosem érdekelt a származása egy embernek se, de az biztos, hogy a betörések nagy százalékát ők követik el, már csak azért is, mert a faluban a magyar kisebbség már mind öreg és hozzájuk törnek be. Még sose hallottam, hogy roma emberekhez törnek be. Este sötétedés után már senki sem mer kimenni, félnek az emberek. Én úgy gondolom, hogy nemcsak ilyenkor kellene önöknek sem megszólalni, hanem akkor is amikor még nincs baj. Sokkal többet várnék el a cigány önkormányzatoktól, pontosan a romák érdekében. Falun a roma fiataloknak semmilyen szórakozási ill. bármilyen összejövetel nincs, így marad az időseknek az inzultálása pl. becsöngetés este, sárdobálás a házfalának stb. Úgy gondolom sokkal többet kellene foglalkozni velük, és sok mindenre megtanítani őket, de úgy látom senki sem foglalkozik velük és fiatalon kellene a gyökereknél elkezdeni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását