Gyászolnak a cigányok is

A Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat (VMCKÖ) osztozik a súlyos bűncselekmény miatt elhunyt Marian Cozma, veszprémi kézilabdázó, román válogatott családjának fájdalmában, gyászában - közölte ifj. Kozák János, a megyei cigány önkormányzat elnöke

A neves sportolót nemcsak mi magyarok veszítettük el, hanem a nemzetközi sport, és különösen hazája, Románia - tudatta közleményben a VMCKÖ elnöke, rámutatva, hogy együtt éreznek azokkal a hozzátartozókkal, sportolókkal, akik a sebesültekért aggódnak.

Felszólítjuk a bűncselekmény elkövetőit, hogy azonnali hatállyal adják fel magukat a rendőrségen, származásuktól függetlenül vállalják aljas tettükért a felelősséget és annak következményeit - olvasható a közleményben.

Ifj. Kozák János utalt arra is, hogy a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat fontosnak tartja a békés társadalmi együttélést, s felhívja az üggyel kapcsolatban nyilatkozók figyelmét, miszerint a bűnösöket "tetteik alapján, és ne származásuk szerint ítéljék meg".

"Mi, cigány vezetők elítéljük a bűnelkövetőket, és mint tisztességes cigány emberek kitaszítjuk magunk közül azokat, akik a becsületesen, tisztességesen élőket járatják le" - hangsúlyozta a VMCKÖ elnöke, hozzátéve: "egyúttal határozottan visszautasítjuk a kollektív bűnösségre vonatkozó általánosító megfogalmazásokat".

A VMCKÖ nevében kérjük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy az elkövetők mielőbbi kézre kerítésével és bíróság elé állításával nyugtassák meg a közvéleményt - olvasható a cigányok Veszprém megyei önkormányzata közleményében.