2024. május 3. - Tímea, Irma

Fegyveres újságírók - Gengszter állam?

„Kardal és pennával!”, no nem a törökök, hanem Moszkva külvárosainak bérgyilkos hordái ellen. Ha eddig azt hittük, hogy egy iraki tudósítónál senkinek nincs kalandosabb élete a szakmában, tévedtünk. Oroszországban azért is zongorahúrt kapsz a
2009. február 6. péntek 13:50 - Biga
Amit mi művelünk egy Gyurcsánnyal vagy egy Orbánnal,azért Oroszországban élve megfőznének forró olajban, de csak azután, hogy kalapáccsal szépen elegyengetnék azt a kis „kritikus” kezünket, amely holmi demokratikus jogok gyakorlása ürügyén nagyon-nagyon csúnya dolgokat firkált kormányról, ellenzékről, rendőrségről.

Itt van például Stanislav Markelov tanulságos esete, aki még csak nem is újságíró (volt). Egyetlen bűne, hogy Oroszország legnépszerűbb emberjogi ügyvédje, aki elvállalta Anna Politkovskaya újságíró képviseletét, amikor perbe fogták rágalmazásért. A furcsa kormányügyekről cikkező újságírót már hónapokkal ezelőtt, az ügyvédjét pedig két hete puffantották le, fényes nappal, a Kreml falaitól alig egy mérföldnyire.

Egy másik, csupán 25 éves kollégával, Anastasia Baburovával szintén az ügyvéd támadója végzett, amikor a lány megpróbálta feltartóztatni a helyszínről nyugodtan tovább sétáló bérgyilkost. A símaszkos férfi, - a szemtanú szerint – dolga végeztével egykedvűen ballagott le egy közeli aluljáróba, ahol elnyelte a város sűrű metródzsungele.

A médiát sorozatosan ért halálos támadások a demokratikus ellenzékiekből azt a nyers vádat cirógatták ki, hogy Oroszország gengszter állammá változott – írja a Sky News internetes lapja, majd így folytatja: „azok az orosz újságírók, akik az igazság után nyomoznak, vagy csak a kritika magányos harcosaiként szegődnek el Putyin országában, most rutinosan kivitelezett fenyegetéseknek, támadásoknak és gyilkosságoknak vannak kitéve”.

A Novaya Gazeta egyik újságírója nagyon jól tudja, mi az a félelem. A lap, amelynek munkatársa, a szabad beszéd egyik utolsó végvára. Tavaly augusztusban nyomozni kezdett egy botrányos korrupciós ügy után, rendőrségi és hírszerzői szálakkal megspékelve. Egyik reggel lakásából kilépve, a lépcsőházban két támadó próbálta kötéllel megfojtani. Életét sikerült megmenteni, ám a készülő oknyomozó riportjának teljes anyaga eltűnt.

A nemzetközi média Oroszországot jelenleg a világ egyik legveszélyesebb munkahelyének tartja, a listán második, közvetlenül Irak után. Az öt év alatt öt kollégát elvesztő Novaya Gazeta szerkesztője annyira félti munkatársait, hogy lassan nem is meri egyedül terepre küldeni őket. A médiamágnás Alexander Lebedev szerint az újságíróknak engedélyezni kéne, hogy saját biztonságuk érdekében fegyvert viselhessenek.
Forrás: Hirextra/SkyNews.com
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását