2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Készülék a hirtelen szívhalálra való hajlam megállapítására

A veszprémi Pannon Egyetemen kísérleti stádiumban van az a készülék, amelyet a hirtelen szívhalálra való hajlam felismerésére fejlesztettek ki - tájékoztatta Kozmann György, a műszaki, informatikai kar kutatásvezetője, az Egészségügyi Informatikai Kutató-
2008. augusztus 8. péntek 07:28 - Hírextra
A professzor közölte: a hajlamot eddig a legpontosabban egy úgynevezett elektrofiziológiai vizsgáló eljárással lehetett megállapítani, ehhez azonban katétert kell a szívbe vezetni. Ráadásul ezt többnyire csak akkor végzik el, ha a vizsgáltnak voltak és vannak szívpanaszai, ám a hirtelen szívhalálnak gyakran nincsenek ilyen előjelei - tette hozzá.

Mint elmondta, az általuk kifejlesztett új, speciális EKG-készülékkel "véres beavatkozás" nélkül is meg lehet állapítani, valakinek van-e hajlama a hirtelen szívhalálra. A testre több tucatnyi elektródát rögzítenek, így a testfelszín 192 pontján képesek vizsgálni minden egyes szívdobbanást, míg a hagyományos EKG-készülék csak kilenc jelből állapítja meg a szív állapotát.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta: mivel több irányból lehet "ránézni" a szívre, ez a módszer sokkal érzékenyebb, s az aritmiákat illetően igen fontos - biofizikailag ellenőrzött - információkat közvetít, amelyekből következtetni lehet a hirtelen szívhalálra való hajlamra. A szív ugyanis spontán módon is folyamatosan "tudósít" az állapotáról, csak meg kell érteni - jegyezte meg.

Az újfajta "bioelektromos képalkotó rendszer" a teljes szívre vonatkozóan (tehát térbelileg) és minden szívdobbanás esetében (tehát időbelileg) meghatározza a "megemelkedett aritmiahajlam jelenlétét" - mutatott rá Kozmann György.

A tapasztalatok arra utalnak, hogy a hajlam sokkal korábban is megjelenhet, mint maga a hirtelen szívhalál - közölte a professzor. Hozzátette, a Pannon Egyetem kutatói a veszély mértékét számszerűsíteni tudják, s szaporodnak az olyan új gyógyszerkészítmények, amelyek a felderített hajlam csökkentése érdekében "bevethetők".

Kozmann György elmondta: az egyetem műszaki, informatikai kara az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetével együttműködve készítette el a feladathoz szükséges szoftver mintapéldányát és azt Budapesten klinikai partnereiknél kipróbálták. A professzor rámutatott arra, hogy a gyakorlati hasznosításhoz - egészségügyi vagy ipari - az elkészült rendszert a közeljövőben még "technologizálni" szükséges, azaz orvosok számára könnyen és gyorsan használhatóvá kell tenni.

A hasznosságát tesztelni kell "tömeges, ellenőrzött vizsgálatok" során - tette hozzá.
Ennek érdekében együttműködést alakítottak ki a veszprémi Cholnoky Ferenc Megyei Kórház kardiológusaival, illetve tárgyalnak egy potenciális ipari gyártóval is - mondta a kutatás vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását