2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Minden versenyző biztosítva volt

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) álláspontja szerint a hazai ötkarikás testület semmiféle mulasztást nem követett el a pekingi olimpiai csapat tagjaival kötött sportolói szerződések kapcsán, és valamennyi versenyzőt megfelelően biztosította.
2009. február 5. csütörtök 18:40 - Hírextra
Erről a MOB csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t, reagálva az Önkormányzati Minisztériumnak arra a keddi jelzésére, mely szerint hiányosságokat lát a sportolók olimpiai biztosítási rendszerében. A sportot felügyelő tárca, illetve Gyenesei István miniszter Baranyai János súlyemelő pekingi sérülésével összefüggésben két napja arra kérte a MOB-ot, hogy vizsgálja ki a történéseket. Az ÖM úgy fogalmazott: "Miközben a sportolók szerződésében - amelyet a MOB-bal írtak alá - az áll, hogy az olimpiáról történő hazaérkezésig számukra élet-, baleset-, egészség- és poggyászbiztosítást kötöttek, kiderült, hogy mindez csak a kvalifikáció megszerzésétől a Pekingbe utazás megkezdésének pillanatáig érvényes. Onnantól már csupán a házigazdák betegellátása működött."

A minisztérium még hozzátette: "a történések kapcsán felmerülhet a biztosítási rendszer hiányossága - esetlegesen a hanyagság és a felelőtlenség, továbbá valamennyi olimpikonunk és sportági szakszövetségünk félrevezetése".

A Magyar Olimpiai Bizottság minderre úgy reagált, hogy semmiféle mulasztást nem követett el, nem vezette félre az olimpikonokat, és valamennyi versenyzőt megfelelően biztosította.

"A MOB és aranyfokozatú támogatója, a QBE Atlasz biztosító az elmúlt olimpiai ciklusban nagy összegű szerződést kötött, amelyben speciális baleseti, egészségügyi és csomagbiztosítást garantált az összes olimpiai csapattagnak. Ezen felül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a BOCOG (a pekingi szervezőbizottság) az ötkarikás játékok idejére szintén biztosította valamennyi akkreditált résztvevőt, a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást garantálva" - reagált a MOB csütörtökön.

Az ötkarikás testület a közleményében még kitér arra, hogy a Pekingben könyökficamot szenvedett Baranyai János súlyemelő ügyében a MOB-hoz először csak a héten érkezett egy 2009. január 29-én keltezett levél, amelyben a súlyemelő-szövetség megköszöni az olimpia helyszínén a versenyző számára biztosított magas szintű ellátást; a QBE Atlaszhoz pedig ezen okból csupán csütörtökön jutott el a biztosítás rendezésére vonatkozó igény, az orvosi dokumentumokkal együtt.

A MOB utal a hatályos sporttörvényre is, amely "a szakszövetségekre nézve írja elő kötelezően, hogy +a versenyszabályzatukban a sportág jellegének megfelelően rendelkezzenek a sportolók élet-, sportbaleset- és vagyonbiztosításáról+".

A MOB ugyanakkor emlékeztet arra, hogy "a sportolói szerződésben foglaltakat szem előtt tartva kötötte meg a már említett külön biztosítást a magyar küldöttség tagjaira - amely a versenyzők esetében a kvalifikáció megszerzésétől a játékokról történő hazaérkezésig volt érvényben".

Baranyai - akinek szakításgyakorlat közben, 148 kilós teher alatt kifordult a jobb könyöke az ötkarikás játékokon - a Nemzeti Sportszövetség alapbiztosítása révén 3000 forintot kapott sérüléséért. Gyenesi István januárban 300 ezer forintos támogatásban részesítette a súlyemelőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását