2024. május 13. - Szervác, Imola

Miért dolgoznak a nők minden évben átlagosan 54 napot ingyen?

Magyarországon, azonos munkában, azonos végzettséggel a nők nagyjából 8%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál. Az MSZP Nőtagozata és az MSZOSZ Női Választmánya a felháborító bérkülönbségek kapcsán tartott megbeszélést február 2-án az MSZP új székházában.
2009. február 2. hétfő 10:15 - Hírextra
A dátumnak szimbolikus jelentése van, mivel ebben az évben a mai napig a magyar nők 33 napot ingyen dolgoztak a férfiak fizetéséhez képest.

Az Európai Unióban 2007 óta február 22. hivatalosan a „pay gap”, azaz a „nők bérhátrányának” a napja. Az MSZP Nőtagozata és az MSZOSZ női választmánya ehhez a kampányhoz Magyarországon először saját programsorozattal csatlakozott abból a célból, hogy hazánkban is kiegyenlített legyen a gyermekes édesanyák fizetése, ami jelenleg az európai átlaghoz képest óriási szórást mutat.

A találkozón részt vett Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, aki hangsúlyozta: „Magyarországon a gyermektelen nők és férfiak fizetése között a Bérbarométer adatai szerint 8% a különbség, ami európai mércével nézve átlagosnak tekinthető. Az első gyerek megszületése után a nők és férfiak bérkülönbsége azonban 14%-ra nő, és ami egészen tragikus, hogy a második gyerek után 25% és a harmadik gyerek után ez a bérkülönbség pedig már 26%-os. Tehát gyakorlatilag ugyanazért a munkáért negyedével keresnek többet a férfiak, vagy kevesebbet a nők, csak azért, mert a munkaadó úgy gondolja, hogy egy kisgyerekes édesanya megbízhatatlan munkaerő.”

A programsorozat következő eseményére február 22-én kerül sor, amikor az egy gyermekes édesanyák már 54 napja dolgoznak ingyen a férfiak fizetéséhez képest. Március 31-én pedig a két, három és többgyermekes magyar édesanyák fizetési hátránya kerül fókuszba. Ez a dátum szimbolikusan azt a 100 napot jelenti, ami alatt a nők ingyen dolgoztak a férfiak béréhez képest.
Az Európai Szocialisták Nőszervezete a nők igazságtalan bérhátránya ellen már 2007-ben kampányt indított, és Gurmai Zita, a szervezet elnöke felszólította az Európai Bizottságot, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a különbségek felszámolására.

Az ajánlásokban a vállalatok számára kötelezővé tennék a fizetések és az egyéb bérek rendszeres ellenőrzését, előnyöket biztosítanának a diszkriminációmentes cégeknek, és szankciókat vezetnének be azokra a munkaadókra, akik megsértik az „egyenlő munkáért, egyenlő bér” elvét. Valamint felhívja az európai intézményeket, hogy szervezzék meg az egyenlő fizetések európai napját. Az Európai Parlamentben a kampány hatására létrejött egy gender esélyegyenlőséggel foglalkozó határozat, valamint egy jelentés is született.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását