2024. május 19. - Ivó, Milán

Greenaway és Yonderboi közös show-ja

Peter Greenaway és Yonderboi közösen készített audiovizuális show-ja nyitja meg a berlini Cinema Total Second Edition című rendezvénysorozatot. A Berlinaléval párhuzamosan futó esemény fő célja, hogy megismertesse a magyar filmművészetet a nemzetközi nagy
2009. február 2. hétfő 18:27 - Hírextra
"Első körben azt találtuk ki, hogy felkérjük Greenawayt, készítsen egy VJ show-t a Cinema Total megnyitójára; az ő menedzsere vetette fel, hogy Yonderboi készíthetné a zenét" - idézte fel Can Togay János, a berlini Collegium Hungaricum igazgatója az eseményt beharangozó hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

"Peter Greenaway az utóbbi időben nem a klasszikus értelemben vett filmeket, hanem egyedi, kísérletező, igen intenzív, erőteljes képi világú mozikat, illetve VJ-show-kat készít, ezért is +mertük+ őt megkeresni ezzel a felkéréssel" - tette hozzá Can Togay János.

Mint megjegyezte, a brit filmrendezőről köztudott, hogy rendkívül fontos nála a zene milyensége és minősége, épp ezért nagyon megkönnyebbültek, mikor az első pár próbát követően nyilvánvalóvá vált a két művész közt kialakult összhang.

Yonderboi elárulta: elsősorban Greenaway miatt vállalta el a felkérést. "Természetesen fontos a dolog kultúrmisszió része is, de az, hogy együtt dolgozhatok az egyik kedvenc filmrendezőmmel, az rengeteget jelent a számomra" - fűzte hozzá a zeneszerző.

"Eleinte nehézkesen mentek a dolgok, mindketten ragaszkodtunk a saját dolgainkhoz, ő például szeret improvizálni, engem viszont a világból ki lehet üldözni a rögtönzéssel. Aztán lassan összeállt a dolog, de persze másképp, mint ahogy általában a VJ-szettek szoktak: ott mindig a kép követi a zene ütemét, itt viszont felváltva vezetik egymást, a nagyjából egy órás végeredmény olyan lett, mint egy tánc" - idézte fel Yonderboi.

A szabadtéri show során a Collegium Hungaricum falára fogják vetíteni a Greenaway-filmekből, valamint 100 év magyar filmjeinek emblematikus jeleneteiből összevágott, itt-ott grafikai betétekkel kiegészített anyagot, miközben Yonderboi zenéjére bulizhatnak majd az egybegyűltek.

A február 6. és 13. között, második alkalommal megrendezendő Cinema Total célja, hogy platformot biztosítson a magyar filmnek, filmkészítőknek és elősegítse a magyar-német filmes kapcsolatok kialakulását. A rendezvény ideje alatt szakmai bemutatók, egyeztetések, filmes találkozók, valamint könnyűzenei programok várják majd az érdeklődőket a berlini magyar kulturális központban.

A szervezők ígérete szerint a nagy volumenű show-t a berlini bemutatót követően Budapesten is láthatja majd a közönség. Azt azonban, hogy mikor és hol, egyelőre nem tudják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását