2024. május 17. - Paszkál

Egyre hatékonyabb a rákkezelés

Napjainkban az onkológiai betegellátás költsége egyre magasabb, ugyanakkor a megjelenő gyógyszerek hatására egyre hatékonyabban kezelhető a betegség. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke szerint igazán nagy változást a biológiai készítmények jelen
2009. február 2. hétfő 07:58 - Hírextra
Napjainkban az onkológiai betegellátás költsége egyre magasabb, ugyanakkor a megjelenő gyógyszerek hatására egyre hatékonyabban kezelhető a betegség - nyilatkozta az InfoRádiónak Bodoky György professzor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke.

A gyógyszerek azonban bizonyos ideig szabadalmi végzettséget élveznek, ez alatt pedig csak nagyon nehezen befolyásolható az áruk.

A szabadalmi védettség lejárata után úgynevezett generikus gyógyszereket állítanak elő, amelyek kémiai összetételükben teljesen azonosak az eredeti gyógyszerrel. Ezt az orvosok is előszeretettel használják, hiszen egy olcsóbb gyógyszert szélesebb betegkör számára lehet alkalmazni.

Bodoky György egyetért az egészségbiztosítási finanszírozásnak azzal a céljával, hogy minél több hatóanyagot generikus gyógyszerben alkalmazzanak - ezáltal több beteg számára tudnak ugyanolyan hatékony kezelést biztosítani.

Az elnök szerint a terápiás medicinák terén igazán nagy változást a biológiai készítmények jelentenek. Ezek már nem kémiai anyagokból állnak, hanem módosított baktériumtelepek segítségével nyerik ki azt a hatóanyagot, ami a későbbiekben hatékonyan gyógyítja a daganatos betegségeket.

Ugyanakkor ez egy teljesen új helyzetet is teremt, hiszen ebben az esetben már nem írható le pontosan a gyógyszer összetétele. Így biológiailag hasonló készítményeket lehet a szabadalom lejárta után előállítani. Ezeknek az igazolása lényegesen óvatosabb és részletesebb ellenőrzést igényel, mint az egyszerű generikus kezelések esetében.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság ugyanakkor azt szeretné elérni, hogy amikor a biológiailag hasonló készítmények rutinszerű alkalmazása bevezetésre kerül, akkor lehetőség szerint a felszabaduló költségek az onkológiai terápiában kerüljenek hasznosításra.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását