2024. április 24. - György

Sok magyar a Berlinalén

Bár az idén magyar játék- vagy rövidfilm nem szerepel a berlini nemzetközi filmfesztivál hivatalos programjaiban, az esemény idején számos magyar vonatkozású rendezvény lesz - hangsúlyozta az MTI-nek vasárnap Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgat
2009. február 1. vasárnap 21:38 - Hírextra
A hivatalos versenyprogramban a rendezők által román-brit-magyar koprodukciós filmként feltüntetett Katalin Varga című filmről elmondta: mindenképp örülnünk kell annak, hogy az Erdélyben játszódó film ott van a játékfilmek versenyében. Vezér Éva szerint a szó legszorosabb értelmében nem magyar koprodukcióról van szó, magyar finanszírozás, produceri munka ugyanis nincs a filmben, a rendező, Peter Strickland pedig angol. Ugyanakkor az operatőr a rendkívül tehetséges Győri Márk, s erdélyi magyar színházak művészei alkotják a szereplőgárda többségét. A film laborálása is Magyarországon történt.

Az igazgató utalt arra, hogy a fesztivál elején kezdődik a legtehetségesebb fiatal színészek számára bemutatkozási lehetőséget kínáló Shooting Stars program, amelyen tíz ország fiatal és tehetséges színésze, köztük Tóth Orsi, Mundruczó Kornél filmjeinek szereplője vesz részt.
A program jelentősege az, hogy az ifjú tehetségek megismerkedhetnek a szakma nagyjaival, s találkozhatnak a legnagyobb színészügynökségekkel. Mindez óriási lehetőséget kínál a kiválasztott színészeknek. Hozzátette: a Shooting Stars tehetségei között volt a James Bondot megtestesítő brit Daniel Craig vagy az egyik legkedveltebb német színész, Daniel Brühl is. De a magyar színészek között is több olyan van, aki sokat köszönhet ennek a programnak, így Gryllus Dorka, aki a Shooting Starsban való korábbi részvétel után kapott szerepet a tavalyelőtti versenyprogram egyik kiemelkedő filmjében, az Irina Palmban. Tavaly egyébként Nagy Zsolt volt a magyar résztvevő, de korábban Ónodi Eszter, Hámori Gabriella és Oroszlán Szonja is a program szereplői között volt.

A magyar fiatal filmesek számára egyre népszerűbb a Berlinele másik programja, a Talent Campus is. Ennek az idén öt magyar részvevője lesz. Egy magyar-svéd koprodukciós film a Generation programban szerepel, a magyar partner ebben a Baestarts stúdió. Ezen kívül - a fesztivál keretében - a hírhedt berlini fal leomlásának 20. évfordulója kapcsán zajlik egy retrospektív vetítéssorozat, amelyen régi filmjeink közül két jelentős magyar film is szerepel: Jeles András Kis Valentino és Bódy Gábor A kutya éji dala című filmje, továbbá egy rövidfilm, a Trabantománia, amelyet Vetős János készített.

A szakmai programok közöl rendkívül fontos az egyik forgatókönyvírói workshop. Ezen tavaly Fliegauf Benedek nyerte el a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. A mostani tanácskozás résztvevői között van Elek Judit és Bergel László, továbbá Erdélyi Dániel is egy-egy filmtervvel. A workshop folytatására Cannes-ban kerül sor, s ott adják át a díjat a legjobb forgatókönyvnek is.

A magyar részvétel szempontjából Vezér Éva szerint kiemelkedő fontossága van a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum által rendezendő programsorozatnak, a Cinema Totalnak, amelyet az intézet a fesztivállal párhuzamosan tartanak. A szakmai programsorozat az angol Peter Greeneway rendező és Yonderboi 100 év magyar filmjeiből összeállított prezentációjával veszi kezdetét, s abban egy héten keresztül - a magyar filmművészet, illetve a filmipar bemutatása céljából - egyebek között producerek, rendezők, különböző stúdiók mutatkoznak be a német fővárosban

Természetesen a fesztivállal párhuzamosan zajló filmvásáron ezúttal is üzemel a magyar stand, amelyen a résztvevők a többi között számos információs anyaggal igyekeznek népszerűsíteni a magyar filmeket.

A Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója kiemelte: általános vélekedés szerint Cannes után a Berlinale számít a legjelentősebb nemzetközi filmes seregszemlének. A Berlinale évről évre egyre nagyobb, s egyre több résztvevője van, ezért is fontos, hogy a magyar filmművészet, a filmszakma jelen legyen rajta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását