2024. május 5. - Györgyi

A magyar zene lenyűgöző

Kurtág György és Ligeti György művei csendültek fel Eötvös Péter vezényletével szombat este a New York-i Carnegie Hallban; a világ leghíresebb előadóihoz szokott közönséget lenyűgözte a koncert.
2009. február 1. vasárnap 11:40 - Hírextra
A New York és Washington rangos kulturális központjaiban megrendezésre kerülő tíz hónapos magyar évad a Magyar ünnep című kéthetes koncertsorozattal kezdődött a Carnegie Hallban: január 24. és február 14. között magyar zeneszerzők és előadóművészek szerepelnek a rangos manhattani központban nagy ívű műsorral.

A Magyar ünnep egyik főszereplője a 83 éves Kurtág György, aki első ízben látogat New Yorkba. A Carnegie Hallban két hangversenyt rendeznek a magyar zeneszerző műveiből.

Szombaton hangzott el először az Anna Ahmatova verseire komponált ciklus teljes verziója, amely így világpremier. Az esten az R. V. Truszova üzenetei című dalciklust, valamint a Splinters (Szálkák) című darabot is előadták. Az est másik főszereplője Kurtág néhai barátja és kollégája, a három éve elhunyt Ligeti György volt. Csellóversenyét az UMZE Kamarazenekarral Perényi Miklós tolmácsolta, Síppal, dobbal, nádihegedűvel című kompozícióját pedig az Amadinda Ütőegyüttes és Károlyi Katalin énekes adta elő.

Kurtág György "maximalista miniatürista", az aforisztikus rövidségű és tömörségű darabok mestere - idézte Eötvös Pétert a Carnegie ismertetője. Kurtág Györgyről felsőfokon beszélnek az Egyesült Államokban, a Carnegie Hall "legendás komponistaként" harangozta be. Hangversenyei a The New York Times kulturális programajánlójában kiemelt helyen szerepelnek.
A szombat esti koncerten a közönség soraiban helyet foglalt Kurtág György és felesége, Kurtág Márta zongoraművész, valamint Ligeti György özvegye. "Amit egy első eladáson lehet nyújtani, azt most megkaptuk" - mondta a hosszú tapssal fogadott koncert után Kurtág György és felesége az MTI-nek.

A zeneszerző kifejtette, azért most volt az Ahmatova-dalciklus ősbemutatója, mert csak decemberben fejezte be szerzeményét. Mint elmondta, 11 évvel ezelőtt kezdte el írni a ciklust Natalija Zagorinszkaja énekesnőnek, aki azonban évekre elvesztette a hangját, "így én is elvesztettem egy kicsit a kedvemet, aztán újból énekelt, gyönyörűen, akkor folytattam". Kurtág Márta szerint "ez az énekesnő egy természeti tünemény, egészen különleges valaki, nagy tragika, azt énekli, amit érez, külsőség nélkül". Mint a komponista megjegyezte, "ennél többet nem kívánhat egy szerző".

Kurtág György vasárnap este feleségével együtt lép fel a Carnegie közönsége előtt, egyebek mellett a Játékok című művéből ad elő részleteket. "Ne hagyja ki a jelenkor egyik legújítóbb szellemű zenészének kivételes előadását" - olvasható a koncertközpont műsorfüzetében. Amerikában elsőként hangzik el Hiromi Kikuchi hegedűművész előadásában a Hipartita című darab. A zeneszerző nyolc napig tartózkodik New Yorkban, jövő héten nyilvános mesterkurzust tart négy kiválasztott vonósnégyes számára.

A tengerentúli magyar kulturális évad washingtoni programjait Kurtág György koncertje nyitja meg jövő hétvégén a Kongresszusi Könyvtárban; Kurtág az intézmény felkérését elfogadva Bartók Béla zenéje által ihletett művet komponált az alkalomra. Az eseményre Hiller István oktatási és kulturális miniszter ismét az Egyesült Államokba látogat (a tárcavezető az évad New York-i nyitó koncertjén, a Budapesti Fesztiválzenekar múlt heti fellépésén is jelen volt a Carnegie Hallban).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását