2024. március 29. - Auguszta

Remény sclerosis multiplexben szenvedőknek

Csontvelői őssejtek átültetésével fordították vissza a szklerózis multiplex tüneteit korai stádiumban lévő pácienseknél - írják amerikai kutatók a brit Lancet orvosi folyóiratban.
2009. január 30. péntek 16:15 - Hírextra
A szklerózis multiplex (SM) az idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, melynél az idegsejtek védőburkolata, a mielinhüvely károsodik. A sérült ingerületátadás izomgyengeséget, végtagbénulást, egyensúlyzavarokat, beszéd- és látási problémákat okozhat.

Az SM egyik formájánál rohamokban jelentkezik az állapotromlás, majd akár évekig tartó javulás következhet. Richard Burt, a chicagói Northwestern Egyetem kutatója munkatársaival 21, ebbe a "relapszáló" csoportba tartozó páciensen próbálta ki az új terápiát. A 20 és 53 év közötti páciensek állapotán nem javított a korábbi, legalább hathónapos standard béta-interferon kezelés.

A kísérleti eljárásnál először kemoterápiával lerombolták a páciensek immunrendszerét, majd visszainjektálták korábban levett csontvelősejtjeiket. Ezekből az őssejtekből épülhet újra az immunrendszer, felidézve azt az állapotot, mielőtt saját sejtjeit megtámadta.

Átlagosan három év elteltével valamennyi páciens állapota stabilizálódott, 17 embernek pedig legalább egy, már meglévő károsodása visszafordult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását