2024. április 19. - Emma

Zajhatárok

Húsz decibelnél még normális, 65-ön felül egészségkárosító, 140-nél már fájdalmat okoz a zaj. Mint a dpa német hírügynökség a Brockhaus Naturwissenschaft und Technik című lexikon adataira hivatkozva írta, 20 decibel erősségű hangoknál az ember még nyugodt
2007. április 25. szerda 18:32 - Hírextra
Tíz ponttal feljebb, 30 decibelnél - például egy hangosabb vekker ketyegésekor vagy egy kevésbé korszerű hűtőszekrény beindításakor - már kellemetlen érzés alakulhat ki.

A lakóhelyiségekben általában 40-50 decibeles a zajszint, hivatalokban, irodákban viszont már elérheti a 65 decibelt. Ez utóbbi éppen határérték, mert ennél erősebb lárma már egészségkárosító lehet: kisebb-nagyobb mértékben korlátozódhat tőle a pszichikai teljesítőképesség.

Az utcai közlekedésben az emberek 85 decibeles zajnak vannak kitéve, a légkalapács valamivel több mint 100 decibelt "produkál", de még ez a harsány munkaeszköz is elmarad a rock- és popkoncertek 110 decibeles hangerejétől.

115 decibel ismét küszöbérték: az ennél erősebb zajterhelés már rövid idő elteltével halláskárosodást okozhat.

A sugárhajtású repülőgépek startjakor a hajtóművekből a géptől száz méterre álló emberre 130, a tőle csak 25 méterre lévőre pedig 140 decibeles zajt zúdul - mely utóbbi már fizikai fájdalmat okoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását