2024. május 7. - Gizella

Csak mértékkel lehet csökkenteni a kiadásokat

Gyurcsány Ferenc szerint a kiadáscsökkentés mértéke legfeljebb a GDP egy százaléka lehet évente, ami nagyjából 300 milliárd forintot tesz ki. A miniszterelnök erről a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülés után tartott sajtótájékoztatóján beszélt.
2009. január 29. csütörtök 17:03 - Hírextra
Mint hangsúlyozta, szükség van a kiadások csökkentésére, de ennél nagyobb mértéket nem bír el az ország.

Gyurcsány Ferenc kitért arra: az adócsökkentés egyik forrása a kiadáscsökkentés, a másik a kedvezmények és mentességek többségének megszüntetése, a harmadik pedig bizonyos adónemek emelése.

A miniszterelnök elmondta: egy teljes költségvetési évre 1.000-1.000 milliárd forint a kormány által tervezett adóátrendezés hatása, de teljes hatását ma még nem lehet megelőlegezni, hiszen több lépcsőben lépnek majd életbe az adó- és a szociális rendszert érintő új jogszabályok.
Kérdésre válaszolva a kormányfő leszögezte: nincs szó a minimálbér jelenlegi adózásának átalakításáról.

Szintén kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy a kormány egyelőre nem tervezi az eva és az ekho megszüntetését. Erre a lépésre akkor kerülhetne sor, ha csökkenne az szja, és a tb-járulék is. Van ugyan igazságtalanság az eva és az ekho rendszerében, de megéri fenntartani mindkettőt, mert bevezetésük sok embert hozott be az adórendszerbe - fűzte hozzá.

A vagyoni adókkal kapcsolatos kérdésre Gyurcsány Ferenc azt mondta: meg kell fontolni a szétdarabolt adórendszer egységesítését. Emlékeztetett arra: a négyféle vagyoni adóból jelenleg 80 milliárd forint bevételük van az önkormányzatoknak, terveik szerint ennek nagyságrendje nem változna, és ugyanúgy a helyhatóságok kapnák a pénzt, mint eddig.

Érdemes lenne úgy gondolkodni: azok vállaljanak többet, akiknek nagy vagyonuk van - fogalmazott, de "a nagy vagyon" mértékét egyelőre nem határozta meg.

Gyurcsány Ferenc kitért arra: a gyest és a gyedet nem érintik az adóátalakítások. Mint mondta, aki gyesen van, annak nincs jövedelme, a gyed pedig a jövedelemhez igazodik, így ezen járandóságok nem szerepelnek a szociális és a jóléti támogatások bruttósításának tervei között.
Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye egy szakértői kormány létrejöttéről, a miniszterelnök azt válaszolta: először a tartalomról kell megegyezni.

Folytatódnak az egyeztetések a következő hetekben, amelyek most már a kormány stratégiájának részleteiről szólnak - közölte Gyurcsány Ferenc. Hangsúlyozta: a következő két hétben véglegesítik a számokat, az összefüggéseket, valamint pontosítják a szabályokat, és a február 16-i parlamenti ülésen jelentenek be konkrét számokat.

Gyurcsány Ferenc a menetrendről elmondta: hétfőn a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével, a Gazdasági Versenyhivatallal és a Magyar Bankszövetség képviselőivel egyeztet, mert "sok jel mutat arra", hogy a bankok kihasználják a helyzetet, és az ügyfelek kárára, egyoldalúan módosítanak a hitelszerződéseken. Nincs ez így rendben - jelentette ki.

A kormányfő tájékoztatása szerint február 5-én konzultál az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal, február 10-én pedig a Gazdasági és Szociális Tanáccsal. Hozzátette: február 16-a előtt - hasonlóan a mostani helyzethez - az MSZP elnöksége, majd a frakció is felkészül a parlamenti ülésnapra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. január 30. 21:27
Gyurcsány elvtárs!

Ennél a nyálaskodásnál sajnos történt egy fontosabb, tragikusabb dolog is.

Elérte a 300 ft-ot az euro. Ezért, sürgős teendőnk van.

El kell zavarni a kormányt, és a Magyar Nemzeti Bank (jegybank) vezérkarát.. Miértis?

Nos. A Magyar Nemzeti Banknak három alapvető feladata,funkciója van.
1.) a nemzeti valuta stabilitásának biztosítása, és megőrzése.
2.) az infláció minél alacsonyabb szinten való tartása
3.) pénzkibocsátás.

Mindhárom alapvető feladat olyan mértékben fontos az állam stabilitása szempontjából, hogy jogszabály biztosítja a MNB függetlenségét a kormányzattól. Ugyanis, a jegybanknak olyan intézkedéseket is meg kell hoznia, és olyankor is, amikor az a kormányzat érdekeivel ellenkezik, máskor ellene kell állnia a kormány érdekeiből származó nyomásnak.

A magyar jegybank azonban most nem tölti be a törvényes szerepét, nem tesz eleget alapvető törvényes feladatainak.

A forintleértékelődésben alapvető szerepe van. A nap folyamán több pénzügyi szakértő is kifejtette, hogy a forint értékcsökkenésének megállításában szükséges és eredményes lenne a jegybanki beavatkozás, de szemmel láthatólag maga a jegybank is a forint értékének 300ft/1euró főlé emelésében "játszik".

Mi ennek a racionális célja?

A kőolaj világpiaci ára a 140 dollár helyett olyan 30 USD körül mozog. Meg is indult a gázolaj és a benzin árának jelentős csökkenése. Ezt meg kellett állítani, hiszen ez a kormány akaratával és érdekeivel ellentétes. Alacsonyabb üzemanyag árak mellett kevesebb áfát és kevesebb jövedéki adót tud beszedni. Ez csak a lakosságnak jó.

Intézkednek tehát a forint értékének jelentős rontásáról. Így, az üzemanyagárak az olajárak csökkenése mellett is emelkednek. Így is nő az állami bevétel. Megint van mit ellopni.

A fuvarozók, a taxisok, a munkájukhoz gépkocsit használók, a földjeiket tavaszal gépekkel művelni akaró parasztok meg nyugodtan dögöljenek meg.

Az árubehozatal megdrágulása miatt növekszik az infláció is. Ez ugyan a lakosságnak megintcsak rossz, de ki nem szarja le? Az infláció növekedése megintcsak az állami bevételeket növeli.


A jegybank pedig, törvényi kötelezettégeit megszegve ehhez a mocsok dologhoz asszisztál!!


Az elértéktelenített forint a devizahiteleseket egyenesen agyonüti. Akinek akár gépkocsi, akár lakásvásárlási hitele van, annak vége. Ó, hát ki nem szarja le? Dögöljenek meg....

A tévében hallottam ma, hogy a bankok már keresik az ingatlanügynökségeket, olyan 300.000 azaz háromszázezer lakás piacra dobásához.

Ez 300 ezer család, és majd másfélmillió magyar ember tragédiáját jelenti. Mindez azért, hogy egy Gyurcsány nevű elvetemült figura kihúzza még egy évig a hatalomban.

Nagy ára lesz ennek kommunista barátaim, higgyjétek el, nagy ára!

De, azt már ti fogjátok megfizetni, nagyon keményen....

Hozzá kel tennem:
Ha a lakáshiteleket bedöntitek, ha másfélmillió magyart földönfutóvá tesztek, azt semmiképpen nem ússzátok meg. Akkor, az isten legyen irgalmas hozzátok. Mert, mi nem leszünk!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását