2024. május 12. - Pongrác

Az MSZP-nek rosszkor jött Sólyom határozottsága

Az MSZP azt kéri, Sólyom László köztársasági elnök ne szabjon irányt annak az egyeztetésnek, melyet a politikai pártok folytatnak a miniszterelnök-jelölt kiválasztása érdekében - közölte a párt frakcióigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
2009. március 26. csütörtök 11:46 - HírExtra
Tóbiás József szerint Sólyom Lászlónak szerdai megszólalása után - amelyet az MSZP nevében "nagyon durva beavatkozásnak" nevezett - ki kell vonnia magát a politikai pártok egyeztetéséből.

Mint fogalmazott, 20 évvel a rendszerváltás után először fordult elő, hogy a legmagasabb közjogi intézmény betöltője ilyen módon avatkozott be a pártok közötti csatározásokba.
Tóbiás József kifejtette: minden párt és az egész magyar társadalom elvárja a köztársasági elnöktől, hogy az alkotmányban rögzített feladatához méltóan testesítse meg a nemzeti egységet. A szerdai bejelentésével azonban - folytatta - az államfő túllépett ezen a hatáskörén.

Az államfő ne akarja az egyeztetések lezárásáig befolyásolni a pártok és a társadalom azon részét, amely a nyilatkozattal egyetért vagy nem ért egyet. Ez ugyanis a politikai pártok feladata - közölte a szocialista politikus.

Tóbiás József szerint a köztársasági elnök szerdán - amikor többi között azt mondta, hogy az előre hozott választásokat tartja a legjobb megoldásnak - hétfői varsói megszólalásával teljesen ellentétes nyilatkozatot tett. A lengyel fővárosban az államfő azt mondta: a Magyar Szocialista Párt által benyújtani tervezett konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal azt lehet elérni, hogy egy kellő parlamenti támogatásnak híján lévő miniszterelnököt egy többségi támogatottsággal rendelkező új miniszterelnök váltson fel. Ezért nem lehet azt mondani, hogy ez egy alkotmányellenes alkalmazása lenne az eszköznek - vélekedett.

"Mi történt 48 óra leforgása alatt?" - tette fel a kérdést az MSZP frakcióigazgatója.
Arra az újságírói felvetésre, hogy az ATV kormányzati értesülései szerint Surányi György csütörtökön bejelenti, nem vállalja a miniszterelnöki megbízatást, Tóbiás József tájékoztatóján úgy reagált: "mi még erről nem tudunk".

Szerdán az MSZP bírálta, az SZDSZ és az MDF pedig nem tartotta szerencsésnek, hogy Sólyom László köztársasági elnök az előre hozott választások mellett érvelt. A Fidesz viszont közölte, tiszteletben tartja az államfő véleményét, és szintén új választásokat tart szükségesnek.

Sólyom László a Magyar Televíziónak adott interjújában azt mondta: csak egy előre hozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy egy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány állhasson fel. Az államfő szerint csak egy ilyen kormánynak lenne elég háttere ahhoz, hogy hosszú távú, többéves programot megvalósíthasson, és így ki tudja vezetni az országot a válságból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását