2024. május 3. - Tímea, Irma

EU-konform módon gyűjtik a döglött halakat

Egy-két hétig a szokásosnál több munka vár a begyűjtést végző halászokra: mert idén a víz gyors felmelegedése miatt koncentráltan jelentkezik a halak természetes tavaszi elhullása - tájékoztatta Kiss György Károly, a Balatoni Halászati Zrt. vezérigazgatój
2008. május 22. csütörtök 16:56 - Hírextra
Hangsúlyozta, az észlelt halpusztulás nem számít rendkívülinek, az elhullott busákban, angolnákban, keszegekben nem találtak mérgezésre, betegségre utaló tüneteket, és a halelhullás mértéke sem kirívó.

Mint mondta, a balatoni szervezetek felvetették, meg kellene oldani a haltetemek gyorsabb észlelését és eltávolítását. Ennek költségeit pedig úgy kell előteremteni, hogy az uniós elvárásokhoz igazodó állategészségügyi szabályoknak is megfeleljenek - tette hozzá.

A haltetemeket tavaly óta ugyanis nem lehet dögkutakba hordani, hanem hűtve kell tárolni, gondoskodva az elszállíttatásukról és megsemmisítésükről, ami éves szinten 25-30 millió forintjába kerülhet a halászatnak, márpedig erre nem telik a költésvetéséből - magyarázta a vezérigazgató.

Kiss György Károly szerint "a probléma megoldása folyamatban van", megkezdődött az érintett minisztériumok, hatóságok, cégek, települések és a halászat részvételével az egyeztetés egy operatív bizottság felállításáról és intézkedési terv kidolgozásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását