2024. április 29. - Péter

Végveszélyben a bolygó? - Fekete lyuk falhatja fel a Földet?

Amíg mi a gazdasági és energiaválságon emésztjük a buksinkat, talán nem is sejtjük, hogy korunk géniuszai a svájci laboratóriumok sötétjében egy félelmetes szörnyeteg istentelen fogantatásán fáradoznak az anyag és a gravitációs energia pokoli nászával.
2009. január 28. szerda 13:38 - Biga
A fizikus berkekben csak „világvége masinaként” emlegetett berendezés idén nyáron lesz újból beüzemelve, már amennyiben sikerül meggyőzni a szkeptikusokat, hogy a mókás név csupán a humorérzék, nem pedig a valós tényállás szülöttje. A relativitáselmélet előre megjósolta, hogy bizonyos magfizikai folyamatok során mikroszkopikus fekete lyukak keletkezhetnek, ám most több szaktekintély és civil aktivista ellenzi – érthető okokból - ennek gyakorlati tesztelését.

Az LHC (Large Hadron Collider) a Föld egyik legnagyobb részecskegyorsítója, az európai nukleáris kutatási program keretében épült, csaknem 27 kilométer hosszan húzódik a svájci-francia határ mentén. A Hirextra felkeresésére, egy magát megnevezni nem kívánó magyar csillagász kifejti: „Azon szupergyorsítók közül, melyeket most építenek, egyik sem működik rendesen”. Ez történt az LHC-vel is, amikor tavaly szeptemberben, alig két hónappal az első sikeres proton sugárkeringetés után, két mágnes között súlyos hiba lépett fel. A szerkezet olyan sérülést szenvedett, hogy ez év júliusáig nem üzemelhet újból.

Ez a kis incidens, talán még inkább elmélyítheti bennünk a sanda gyanút, hogy a fekete lyuk földi összekalapálása ellen tiltakozók félelme nem teljesen alaptalan. A kutatási program három vezetője azzal próbálja hűteni a kedélyeket, hogy a mikro fekete lyuk mindössze egyetlen milliszekundumig létezik az összeomlása előtt, az LHC kísérletei teljesen veszélytelenek.

Két kutató a bolognai és az alabamai egyetemekről most azt állítja, hogy ez egyáltalán nem olyan biztos. Amennyiben a parányi fenevad, bizonyos gravitációs jelenségeknek köszönhetően, több mint egy másodpercig fenn képes tartani magát, egy olyan folyamat indulhat be, ahol az anomália összeomlását legyűri saját falánksága. Konyhanyelven: többet eszik mint fogy. És hogy mit eszik? Mondjuk téged és engem, Gyurcsányt és Orbánt, a Barátság kőolaj vezetéket, a hámászt, de még szőröstül-bőröstül a szomszéd néni fekete macskáját is. Ugyanis a rakoncátlan kis gravitációs betyár ez esetben gyorsabban túlnőné a Föld atmoszféráját és magát az egész naprendszert semmint, azt bárki észrevenné.

A három témavezető most az ArXiv.org weboldalon újból azzal nyugtatja a kedélyeket, hogy a laboratóriumi modellezés folyamán semmi nem ad okot arra, hogy a kvantumfizika miatt ne legyenek nyugodt éjszakáink. Itt jegyeznénk meg, hogy korábban holmi égből potyogó sziklácskák, vagy éppen a Nap körül keringő Föld ténye sem volt Kepler előtt kimutatható.  "A tudomány jelen pillanatban nem fejlődik, csupán a töménytelen új adat feldolgozása folyik, melyekkel egyenlőre nem igen tudunk bármit is kezdeni" - nyilatkozta a Hirextrának a csillagász. Ha ez így van, akkor netalán olyan dolgok modellezése folyik az LHC-ben, melyekről azt se tudjuk pontosan, létezik-e? Az ősi kínai tudósok modelljei szerint az univerzumot egy bazinagy teknős tartja a hátán...
Forrás: FOXNews.com\Hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását