2024. április 20. - Tivadar

Sajnálatos - évek óta nincs gyerekük

Két jegesmedve szaporodásbiológiai állapotát vizsgálták meg magyar és német szakemberek a Fővárosi Állat- és Növénykertben; arra kerestek választ, hogy a pár frigyéből miért nem született bocs az elmúlt évek során.
2009. január 28. szerda 18:00 - Hírextra
A két jegesmedve, Lady és Vitus 1994 óta él együtt Budapesten. A nőstény a fővárosi állatkertben született, a hím pedig a kölni állatkertből érkezett a városligeti intézménybe. Bár az utóbbi csaknem 15 évet mindvégig együtt töltötték, utódjuk nem született, mi több, az utolsó budapesti jegesmedvebocs éppen Lady volt, még 1990-ben. Az állatorvosi vizsgálatra azért volt szükség, hogy megállapítsák, mi az oka a "bocstalanságnak".

A beavatkozásra kedden került sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatok altatásáról az állatkert állategészségügyi szakszolgálatának munkatársai - Sós Endre, Molnár Viktor és Verőczey Tamás - gondoskodtak. A szaporodásbiológiai vizsgálatokat a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (IZW) munkatársai, Frank Göritz, Robert Hermes és Thomas Hildebrant végezték - tudatta szerdán a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Először a hím állatot altatták el, majd ultrahangos vizsgálatokat végeztek rajta és ondóvétel is történt. A szakemberek megállapították, hogy a hím szaporítóanyag minősége kiváló, akár mesterséges termékenyítésre is alkalmas, éppen ezért a levett mennyiséget lefagyasztották, hogy a későbbiekben felhasználható legyen.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a hím állat ivarszervén olyan elváltozás alakult ki, amely a párzást akadályozhatta, de ezt a gátló tényezőt viszonylag könnyen meg lehetett szüntetni - közölte a városligeti intézmény.

A nőstény jegesmedve vizsgálatának elsősorban az volt az oka, hogy az eredeti elképzelések szerint - ha a nőstény erre alkalmas - a hímtől levett szaporítóanyaggal mesterséges termékenyítést is végeztek volna. Erre azonban nem került sor, mert a vizsgálat a nőstény méhében olyan elváltozásokat mutatott ki, amelyek ugyan nem veszélyeztetik az állat egészségét, ám kizárják, hogy Ladynek utódja szülessen.

Az altatásból a jegesmedvék rendben felébredtek és azóta újra kifutójukban láthatók.
A vizsgálat eredményeit illetően az állatorvosok nagyjából hasonló eredményre számítottak, annál is inkább, mivel viszonylag idős állatokról van szó, hiszen Vitus 18, Lady pedig 19 éves. Igaz ugyan, hogy a jegesmedvék akár 20-30 évig is élhetnek, de legnagyobb részük nem éri meg a 15-18 éves kort sem.

A vizsgálattal egyértelművé vált, ahhoz, hogy - sok évnyi szünet után - ismét jegesmedvebocs szülessen Budapesten, mindenképpen szükség lesz egy új nőstényre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását