2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Muzulmánok hergelik a hindukat

Az ulemák tanácsa, a legmagasabb rangú indonéziai muzulmán hatóság feltételekhez kötötte a jógázást: arra szólította fel a muzulmánokat, hogy ne jógázzanak, ha az hindu szertartás keretében történik - ugyanakkor engedélyezte számukra tisztán sporttevékeny
2009. január 27. kedd 09:33 - Hírextra
A hétvégén a szumátrai Padang városában ülésezett 700 fős testület fatváját - vallási parancsát - hónapokon át tartó vita előzte meg, mert a jógázáshoz kapcsolódó hindu imák - mantrák - a muzulmán vezetők szerint veszélyeztetik az iszlám hitet.

Az ulemák tanácsának állásfoglalása maga is vitát váltott ki, jelentette Jakartából hétfőn a Reuters.
"Az én szememben a jóga nem olyan tevékenység, amelyet papok szabályozhatnak. Az egyénen múlik, miként gyakorolja" - idézte a Reuters a muzulmán Pujiastuti Sindhut, egy bandungi jógastúdió tulajdonosnőjét, aki hozzáfűzte: "A papok attól tartanak, hogy a jógázók egy másik istent imádnak, de erről nincs szó. Csakhogy nem igazán értik, mi a jóga és ezért tartják fenyegetésnek. El kellene menniük egy jógagyakorlatra és ki kellene próbálniuk. Az, hogy a jógázók mantrákat énekelnek, nem imát jelent, hanem a gondolatok összpontosítását segíti."

A törvény értelmében világi államnak számító Indonéziában él a világ legnagyobb muzulmán közössége, az ország 226 millió lakosának nagyjából 85 százaléka muzulmán. Legtöbbjük az iszlám egyik mérsékelt irányzatát követi, de van egy hangos radikális szárny is.

A jóga körül folyó vita egyes kommentátorok szerint azt mutatja, milyen messze kerültek a társadalom "iszlámosítását" sürgető konzervatív muzulmánok az indonézek többségétől, amely a mérsékelt iszlámot követi és tiszteletben tartja az alkotmány világi elveit - jegyezte meg az AFP.
A jóga, amely a test és a szellem közötti harmónia elérésére törekszik, az utóbbi években egyre népszerűbb Indonéziában és a térség országaiban.

Az elmúlt év végén azonban az Indonéziával szomszédos Malaysiában az országos fatva-tanács nevű muzulmán szervezet fatvában tiltotta meg a muzulmánoknak a jógázást. Malaysiában a lakosság fele muzulmán.

Abdullah Ahmad Badawi malaysiai miniszterelnök ekkor úgy foglalt állást, hogy a muzulmánok jógázhatnak, ha a gyakorlatok nem tartalmaznak vallási dimenziót: azaz ne énekeljenek mantrákat - ezzel mintegy megelőzte az indonéz ulemák hasonló tartalmú fatváját.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását