2024. április 25. - Márk

60 éves a zenész

Somló Tamás énekes, fúvós, basszusgitáros, artista - ahogy mondja, zenebohóc - a hazai rock egyénisége 60 éves. Tagja volt az Omegának, Kex-nek, LGT-nek, mostanában szólóban szerepel.
2007. november 15. csütörtök 11:47 - Hírextra

- A zene révén kerültem kapcsolatba az artistaélettel - mesélte az MTI munkatársának. A VIII. kerületben születtem, apám hegedült, ő szorgalmazta a zenetanulást - bátyám is harmonikázott. Artistaiskolába járt, ott ismerte meg Horváth Charlie-t.

A hegedűről 13-14 évesen váltott szaxofonra. Flamm Ferenccel megalakították az Atlasz zenekart, a nagy Atlasz elődjét. Beatlest, Rolling Stones-t játszottak, meg amit a Luxemburg rádióban hallottak. - Szaxiztam, csörgődoboztam, Egyre többen jöttek velünk, a "vad" srácokat megszelídítette a zene - emlékezik.

Az Omegába bátyja vitte le, egy ideig még játszott az Atlasszal is. - Mondtam: ha befejezem a sulit, világgá megyek. Mindig utazni akartam.

Az Omega, mint a többi banda, azt játszotta, amit a "Luxin" hallott, leírták a szöveget, a hangszerelést. - Rolling Stones-okat, Tom Jones-t játszottunk, a Metro Roy Orbison-t, Beatlest. Nagy váltás volt, amikor az Illésék a saját számaikat kezdték, addig ők is Beatlest játszottak. A legjobb "Beatles-utánjátszó banda" a Sankó volt -jegyezte meg. Nehezen lehetett lemezekhez jutni, a gyakran légkörös Luxi volt az egyetlen forrás.

- Befejeztem az artistasulit, az Omegába akkor jött Presser, Mihály Tamás, amikor 3 év után elmentem. 1966 után márciustól októberig, a cirkuszi szezonban külföldre jártam. Néha beszálltam az Omegába, amikor beindultak a saját számok, már nem, de összejártunk.

A Luxor társulattal - 3 lány, 2 fiú - artistaként járta a világot Angliától, Dél-Amerikáig, nagyon élvezte. Két év után szétszéledt a csapat.

Ismét zene: a Kex együttessel, Baksa Sós Jánossal. "Nagy fazon volt, görcsbe voltunk a nevetéstől, a közönség is" - mondja. - Félórás magánszámai közben játszottunk Stevie Winwoodot. Figyelték a zenekart, nem értették az intellektuális szövegeket. Kitiltottak a rádióból, tv-ből, lemezgyárból. Baksa zokon vette, disszidált. Most Berlinben él, grafikus lett belőle. Veszprémben volt kiállítása a nyáron.
Jött a Non Stop 72-től. Jó galeri volt, saját számokat játszott (Szelíd tüzek, Szép Margit), a polihisztor Zádor István volt a vezetője, Viktor Máté kívülről segítette a csapatot dalokkal, koncertezett, intézte a felvételeket.

- Az LGT-ből 73-ban elment Frenreisz, hívtak. A Non Stopban frontember voltam, meg kellett beszélni - egy sörözés után elengedtek - mondja.

A Loksiban Barta Tamás gitáros tanította basszusgitározni, sokat gyakoroltak. - A Bumm-lemez, a Popfesztivál jó időszak volt. Laux szervezte az angliai turnét, lemezfelvételt, az amerikai Jimmy Miller, a Rolling Stones korábbi menedzsere dolgozott velünk. 4 és fél hónapra Amerikába mentünk a CBS-hez, ABC-hez. - Az első kommunista rock & roll zenekarként nagy szám voltunk. Los Angelesben újabb angol nyelvű lemezt csináltunk, de Barta kiszállt. A szerződés szerint 3 év alatt 3 lemezt, 3 turnét kell csinálni, tagot csak az engedélyükkel lehet cserélni - Bartát nem érdekelte. Meghiúsult a lemezszerződés. 1975-ben Karácsony János érkezett. Más lett a hangzás, volt egy kis visszaesés, nem értették a Barta-ügyet.

Laux '78-ban vagy '79-ben ment el Amerikába. Ő volt a banda lelke, sokáig rágódtunk Presserrel, folytassuk-e - idézte fel. Végül jött Solti a Generálból. Laux felesége, Adamis Anna helyett Dusán lett a szövegírónk. Presser ajánlotta, én nem ismertem a szövegeit, de Zorán lemezén csoda dolgokat csinált, s Rádió című dala is zseniális volt. Akkor készült Sándor Pállal a tv-filmünk, visszatért az élet a bandába. Az Ellenfél nélkül lemezt megint nem fogadták jól, felfüggesztették a működést.
- Kimentem Dániába, külföldiek között zenekarban játszottam, itthon nem akartam. 2-3 évre terveztem, 6 lett belőle. Akkor születtek ikerfiaim, ma 21 évesek. Van egy kislányom és egy "öreg" fiam, a 28 éves Dávid, Varsóban él, s megoldja problémáimat - teszi hozzá.
Demjén hívta haza, 93-ban megcsinálták első szólólemezét.

- Rockzenésznek vallom magam, de mást is el tudok viselni. Minden zenét lehet jót csinálni, ízléssel és tudással - fogalmaz. A hangszerek közül a szaxofont szereti a legjobban.

Demjént és Charlie-t érzi közel magához. - Rózsi zseni, olyan dalokat ír, hogy tanítani fogják. Magyarul úgy énekel, mint talán senki, fantasztikus a hangja, szövegei. A koncertjein minden generáció ott van. Zorán szólóban fantaszikus - értékel Somló.

"Rengeteg a tehetség", említi Mester Tamást, Pélyi Barnát, Éliás Jr.-t, a lányok közül Friderikát, Varga Zsuzsát, Szekeres Adriennt, Tóth Verát, Oláh Ibolyát, Zsédát és másokat.

Az RTL-től hívták táncolni, nem akart, de "behálózták". - Lefogytam 10 kilót, Südi Iringó idomított - mondta nevetve. Azt hittem, hamar kiesünk, de a döntőbe kerültünk. A bulvársajtó félremagyarázta az egészet - mondja.

Vasárnap az SBB-vel, régi barátaival lép fel. 4-5 számos maxilemezt tervez, ha "bejön", lesz nagylemez. Januárra tervez zenés esztrádműsort a Körcsarnokba, sok vendéggel, meg a fiaival.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását