2024. április 29. - Péter

A Fidesz és a KDNP feloszlatná a parlamentet

Feloszlatná az Országgyűlést a Fidesz és a KDNP március 8-i hatállyal, és azt szeretnék, ha a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen már napirendre vennék az erről szóló indítványukat - jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kedden, a p
2009. január 27. kedd 15:32 - Hírextra
Navracsics Tibor azt mondta, a Fidesz és a KDNP szerint a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben kellene megtartani az előre hozott országgyűlési választásokat. angsúlyozta, hogy nem kívánják elvitatni a köztársasági elnök jogát, hogy kitűzze az országgyűlési választás időpontját, de ha egyszerre tartanák meg a két voksolást, akkor jelentős költséget lehetne megtakarítani.

Mint mondta, azért március 8-i hatállyal kezdeményezik a parlament feloszlatását, mert egyrészt addig lefolytathatnák ez erről szóló határozati javaslat általános vitáját, másrészt pedig ekkor már a jogszabályban megadott határidőn belül vannak, így a köztársasági elnök, ha jónak látja, akkor kitűzheti a választást az EP-választással egy időpontra.

Vagyis a rendkívüli ülésen még nem szavaznának a parlament feloszlatásáról, csak azt kérnék, hogy vegyék napirendre a javaslatot és kezdjék meg a tárgyalását - tette hozzá.A Fidesz frakcióvezetője kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy véget kell vetni a mostani "agóniának", szerintük a válságkezeléshez egy, a többség bizalmát bíró, hiteles kormányra van szükség, ehhez pedig új választások kellenek.

Navracsics Tibor azt kérte az MDF-től, az SZDSZ-től és a szocialistáktól, hogy ehhez járuljanak hozzá.Arra a kérdésre, hogy a parlament feloszlatására irányuló tavaly őszi sikertelen javaslat óta mi változott, Navracsics Tibor azt mondta: ősszel az SZDSZ és az MDF azzal próbálta mentegetni a kormányt támogató szavazatait, hogy ezzel az ország válságból való kilábalását segítik, azóta azonban összeomlott az adótörvény és a költségvetés is, vagyis ezekkel nem került ki az ország a válságból.

Az MTI kérdésére, hogy a rendkívüli parlamenti ülésen bent maradnak-e az ülésteremben, illetve borítják-e a menetrendet, ha a frakciók nem támogatják a parlament feloszlatásáról szóló javaslat napirendre vételét, Navracsics Tibor azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc beszéde alatt nem vonulnak ki az ülésteremből, ezt a gesztust megteszik a kormányoldal felé, és bíznak abban, hogy a szocialisták is gesztust gyakorolnak majd.

A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc "nem találja a válságkezelés fonalát", ehelyett öncélú szerepléssel próbálja átvészelni a válság nehéz napjait.
Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési frakcióvezetője az MTI-vel közölte: nagy baj, hogy a Fidesz nem vet számot azzal, milyen katasztrófát okozna a gazdasági világválság közepette egy előrehozott választás a magyar gazdaságnak.

A politikus közleménye szerint ha mégis számol ezzel a lehetőséggel az ellenzéki párt, akkor még nagyobb a baj, mert a Fidesz a saját hazája érdekénél fontosabbnak tartja a hatalom megszerzését.

Lendvai Ildikó szerint gond az is, ha a Fidesz komolyan gondolja kezdeményezését, vagyis hogy a nemzeti összefogás helyett a politikai hidegháborúnak van itt az ideje.Ennél sokkal súlyosabb a helyzet, ha a legnagyobb ellenzéki párt nem gondolja komolyan a javaslatot, csak egy politikai blöfföt dobott be a hírversenybe, mert a parlamenti cirkusszal meg szeretné előzni, hogy a rendkívüli ülésen végre kivitelezhető javaslatokkal kelljen előállnia - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását