2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Gazdaságpolitikai változást sürget a Fidesz

A Fidesz szerint a 3,9 százalékra módosított hiányadat, a 82,7 százalékos államadósság és 6,7 százalékos gazdasági visszaesés azt mutatja, hogy a kormány tavaly ősz óta hozott megszorító intézkedései teljesen elhibázottak, ezért gazdaságpolitikai változásra van szükség - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.
2009. május 18. hétfő 16:54 - HírExtra
Oszkó Péter pénzügyminiszter az IMF küldöttséggel közös hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az államháztartás hiánya az idén a GDP 3,9 százaléka lehet, a korábban tervezett 2,9 százalék helyett. A pénzügyminiszter szerint a GDP 2009-ben 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökkenhet, 2011-ben pedig már nőhet.

Magyar Nemzeti Bank szintén hétfőn közölte, hogy az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága ez év március végéig a GDP 82,7 százalékára emelkedett a tavaly év végi 73 százalékról.

Varga Mihály azt mondta: ez a három adat jól mutatja, hogy teljesen elhibázottak azok a megszorító intézkedések, amelyeket tavaly ősz óta léptetett életbe a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány. Ezek a megszorítások nem segítették a magyar gazdaság kilábalását a válságból - tette hozzá az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere.

Szerinte az adatok azt is mutatják, hogy értelmetlen áldozatvállalásra kényszerítették magyar lakosságot.

"Ezért mondjuk azt, hogy ennek minél sürgősebben véget kell vetni" - jelentette ki a politikus, aki szerint gazdaságpolitikai változásra van szükség, amely megteremti a lehetőségét annak, hogy Magyarország gazdasága növekedési pályára álljon.

Varga Mihály a Fidesz és az MSZP gazdaságpolitikai elképzelései között az alapvető különbségnek azt látja, hogy míg az MSZP szerint először egyensúlyt kell teremteni, és ha ez megvan, akkor növekedhet a gazdaság, addig a Fidesz azt mondja, hogy gazdasági növekedésre van szükség, és ha van növekedés, akkor az egyensúly is helyre fog állni.

Megszorításokkal, adóemeléssel, támogatások megvonásával nyilván nem lesz növekedés ebben az országban - mondta a Fidesz gazdasági kabinetvezetője az MTI kérdésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását