2024. május 16. - Mózes, Botond

Közös kártérítést kell igényelni

Gyurcsány Ferenc azt javasolja a keddi Nabucco-konferencián, hogy azok az országok, amelyek károsultjai voltak az orosz-ukrán gázvitának, lépjenek fel közösen a kártérítési igényükkel azokkal szemben, akik nem teljesítették szerződéses kötelezettségüket.
2009. január 26. hétfő 15:07 - Hírextra
A miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: fel kell tenni a kérdést, hogy "ki fogja megfizetni a révészt", ki rendezi a károkat.

Gyurcsány Ferenc szerint a gázvita végére ez a kérdés átfogó európai problémává vált, ezért az uniónak kell képviselnie a közös kártérítési igényt. Megjegyezte, meg kell vizsgálni, hogy ez jogilag lehetséges-e.

Emlékeztetett arra, Magyarország jól vizsgázott a gázválság idején, a lakosság pedig hihetetlen empátiával viszonyult a helyzethez.

A kormányfő szerint a gázválság megmutatta, hogy milyen sérülékeny az ország, ezért - mint hangsúlyozta - több független gázszállítóra van szükség, több forrásból.

Az energia nemcsak fűtőanyag, hanem a nemzeti függetlenség megőrzését vagy veszélyeztetését közvetlenül befolyásoló termék - vélekedett, majd utalt arra, hogy Magyarország számára a legfontosabb forrásország Azerbajdzsán.

A miniszterelnök beszélt arról is: ha a Nabucco megépítése nem pusztán üzleti kérdés, hanem Európa függetlenségének egyik fontos záloga is egyben, akkor a finanszírozása sem csak puszta üzlet.

Hangsúlyozta: ezt az ellentmondást úgy lehet feloldani, hogy a gázvezeték megépítésének első szakaszában alapvetően közösségi forrásokat használnak fel: uniós forrásokat, uniós háttérrel rendelkező nagy fejlesztési intézetek forrásait, valamint nemzeti forrást.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint ezzel át lehet hidalni azt a rengeteg kockázatot, amely a Nabuccóval kapcsolatban eddig felmerült, és amelyeket a magánbefektetők nem fognak felvállalni.

"Kezdjük el mi, hidaljuk át a kockázatokat, és ha már áll a Nabucco, akkor meggondolhatjuk, hogy annak egy részét, amit befektettünk, akarjuk-e értékesíteni" - fogalmazott, hozzátéve: ő nem bánná, ha a vezeték hosszú távon közösségi tulajdonban maradna.
Véleménye szerint az egyik legfontosabb kérdés az, hogy sikerül-e ebben előrelépni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását