2024. április 28. - Valéria

Fast Domino nyolcvanéves

A rhythm and blues egyik legnagyobb egyénisége, a rock and roll szülőatyjainak egyike, Fats Domino nyolcvanéves. Az egyik legszimpatikusabb, mindig mosolygós zenészt súlyos csapás érte: 2005-ben a Katrina hurrikán elpusztította New Orleans-i otthonát, ő m
2008. február 25. hétfő 12:00 - Hírextra
Fats Domino Antoine Dominique Domino néven jött világra New Orleansban 1928. február 26-án. Több mint 60 éve énekel eltéveszthetetlen hangján, igaz, ma már ritkábban. Tízéves korától zenél, a negyvenes évek végén vették lemezre The Fat Man című dalát. Dave Bartholomew együttesével énekelt és zongorázott, aki jó néhány dalának szerzője, társszerzője volt.

A The Fat Man és az ötvenes évek közepéig készült más dalai akkor kerültek reflektorfénybe, amikor az 50-es évek derekán kitört a rock and roll-őrület.

Nagy sikerei közül az élre kívánkozik a Blueberry Hill, amely a Billboard fekete előadóinak listáján az 1., kislemezlistáján a 2. helyezést érte el, s szerepel a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 dala között.

Se szeri se száma Fats Domino híres számainak: a Walkin To New Orleans, az Ain,t That a Shame, a Jambalaya, az I,m Ready, a Mardi Gras in New Orleans, a Let The Four Winds Blow, a Blue Monday és a többi százezrek kedvence lett.

Fats Domino a New Orleans-i rhythm and bluest ültette át a rock and roll világába. Boogie alapú zenét játszik, amolyan öreges stílusban, de vannak dögösebb darabjai is. A hatvanas években korábbi sikereiből élt, de amikor a Beatles neki címezte a Lady Madonnát, ismét reflektorfénybe került. A dalt ő maga is elénekelte.

Lemezeiből több mint 100 millió darabot adtak el az elmúlt évtizedekben, a különböző listákra száznál több dala került. Fats Domino az elsők között került be a rock and roll halhatatlanjai közé. Az 1990-es években Budapesten is fellépett - nem az ő szégyene, hogy a Budapest Sportcsarnok félig sem telt meg. Amikor Chuck Berryvel, Little Richarddal és Jerry Lee Lewisszal Budapestre jött, ő is készült, de megbetegedett.

Fats Domino dalait sokan énekelték, csak néhány név közülük: a Beatles, Paul MCartney és John Lennon szólóban, Dave Clark Five, Little Richard, Pat Boone és még sokan mások.
Magyarországon is bemutatták a Hail, Hail Rock and Roll (Régi idők rockzenéje) című filmet, amelyben láthattuk őt is. A 80-as évek végén szülővárosában hatalmas rock and roll-párbajt vívott Ray Charlesszal és Jerry Lee Lewisszal, ezt a televízió jóvoltából magyarországi rajongói is élvezhették.

A Katrina hurrikán utáni első fellépésén közreműködő volt Paul McCartney, Elton John és B. B. King is. Lelkierő kellett hozzá, hogy ismét a színpadra álljon: amikor a Katrina elsöpörte házát, odalettek értékei, köztük arany- és platinalemezei. Ő maga kereste vesztét - állítják rokonai, akik javasolták, hogy utazzék el, ám ő maradt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását