2024. május 2. - Zsigmond

Oscar-sztorik régen és ma

Február 24-én 80. alkalommal adják át Los Angelesben az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjait, közismert nevén az Oscar-díjakat. Néhány érdekesség a díj történetéből: A Coen-testvérek az idén filmtörténetet írhatnak, ha a Nem vénnek való
2008. február 22. péntek 14:00 - Hírextra
Négy Oscart egy évben eddig csak Walt Disney kapott 1953-ban, testvérek pedig még soha nem vehették át együtt a kitüntetést. Rendezésért megosztott Oscar-díjat egyszer, 1961-ben ítéltek oda a West Side Story-ért. Testvérpárt először 1942-ben jelöltek (a színészek között Joan Fontaine és Olivia de Havilland, Fontaine nyert).

"Családi" Oscarra több példa is van: Judy Garland és rendező férje, Vincente Minnelli után lányuk, Liza Minnelli is megkapta a kitüntetést. A Fonda-famíliában Jane két Oscart gyűjtött be, apját, Henry Fondát 1980-ban életművéért, 1981-ben legjobb főszereplőként díjazták. Francis Ford Coppola a Keresztapa második részéért rendezőként és forgatókönyvíróként is nyert, a zenéért apját díjazták, Sofia lánya az Elveszett jelentésért kapta meg a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart, s a szintén Coppola néven született Nicholas Cage is nyert (Las Vegas, végállomás).
A legjobb külföldi (idegen nyelvű) film kategóriájában a Fellini rendezte Országúton nyert elsőként. 1956-ban az olasz Anna Magnani volt az első nem hazai győztes, 1962-ben nyert először a férfiaknál és a nőknél is külföldi, az osztrák Maximilian Schell és az olasz Sophia Loren. Utóbbi eddig az egyetlen, akit nem angol nyelvű szerepért (Egy asszony meg a lánya) díjaztak, a bravúrt idén Edith Piaf szerepében a francia Marion Cotillard ismételheti meg. Az ausztrál Cate Blanchett idén a legjobb főszereplő és mellékszereplő kategóriában is reménykedhet, s ő az egyetlen, akit ugyanazért a szerepért nomináltak másodszor is (I. Erzsébet angol királynőt már 1998-ban is eljátszotta). A szintén jelölt, 1965-ben már díjazott Julie Christie győzelmével viszont 39 évről 42-re nőne egyazon művész két Oscar-díja között eltelt idő.

Első színes bőrűként 1939-ben Hattie McDaniel nyert mellékszereplőként, 1963-ban lett először fekete színész, Sidney Poitier a legjobb férfi főszereplő, s 2002-ben fordult először elő, hogy (Denzel Washington és Halle Berry révén) a legjobb férfi és női színész is fekete lett.
Az abszolút csúcsot 2004-ben A Gyűrűk Ura - A király visszatér állította fel, amely mind a 11 jelölését díjra váltotta. 11 díjjal dicsekedhet még a Ben Hur (1959) és a Titanic (1998), az előbbi 12, az utóbbi 14 jelölést kapott. Jelölések terén ez a rekord, holtversenyben a szintén 14-szer jelölt Mindent Éváért (1950) című filmmel. A legtöbbször (14-szer) Meryl Streepet jelölték (2 győzelem), a férfiak közül 12 jelöléssel Jack Nicholson a csúcstartó, aki 3 Oscar-díjával a győztesek listáján is vezet, rajta kívül még Ingrid Bergman és Walter Brennan tudott triplázni.

Az Oscar-díj legnagyobb vesztesei közé tartozik a hétszeres jelölt Richard Burton és a nyolcszoros jelölt Peter O'Toole, akik mindig üres kézzel tértek haza. A nők közül Deborah Kerr a legpechesebb, aki hatszor izgulhatott, mindig hiába. A filmek közül a negatív rekordot az 1977-es A fordulópont és az 1985-ös A bíbor színe tartja: mindkettőt 11 kategóriában jelölték és egyben sem kapott semmit.

Egymás után kétszer a nők közül Luise Rainer (1936, 1937), a férfiak közül Spencer Tracy (1937, 1938) győzött először. A főszereplők közül legidősebben a 76 éves Henry Fonda és a 80 éves Jessica Tandy, a mellékszereplők közül a 80 éves George Burns és a 77 éves Peggy Ashcroft örülhetett. A legfiatalabb nyertes főszereplőként férfiaknál a 29 éves Adrian Brody, nőknél a 21 éves (a valóságban is süket) Marlee Matlin, a mellékszereplőknél a 20 éves Timothy Hutton és a 10 éves Tatum O,Neal. Az idén ez a helyzet a női főszereplők között változhat, a kanadai Ellen Page majd egy évvel fiatalabb, mint Matlin győzelmekor.

"Összetettben" Walt Disney az abszolút csúcstartó, aki különféle címeken 26 Oscart vehetett át. "Döntetlen", azaz megosztott díj öt alkalommal született: 1932-ben a legjobb férfi főszereplő, 1949-ben a legjobb rövid dokumentumfilm, 1968-ban a legjobb női főszereplő, 1986-ban az egész estés dokumentumfilm, 1994-ben a legjobb rövidfilm kategóriában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását