2024. május 28. - Emil, Csanád

Időközi választás a IX. kerületben

A ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás hivatalos eredménye csütörtökre várható, mert még meg kell várni a külképviseleti szavazatokat hazajuttatását.
2009. január 25. vasárnap 20:05 - Hírextra
Az egyik kijelölt szavazókörben vasárnap este még nem kezdik meg a voksok számolását, hogy a külföldről repülővel hazaküldött négy szavazatot bele tudják keverni az egyik urnába: így biztosítható a külképviseleten leadott voksok titkossága.

A választás 37 szavazókörben zajlik, így várhatóan nem befolyásolja érdemben a választás érvényességét és eredményességét, hogy egy helyen nem számolják össze a voksokatvasárnap. A kijelölt 10-es számú szavazókörhöz 1.027 választópolgár tartozik.

Egy-egy voksnak szerda estig kell megérkeznie az írországi Dublinból, a marokkói Rabatból, illetve két szavazatnak Londonból.

Ferencvárosban az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulóját azért tartják meg, mert a január 11-i első forduló az alacsony, jóval 50 százalék alatti (26 százalékos) részvétel miatt nem volt érvényes. A mostani választás érvényességéhez már 25 százalékos részvétel is elegendő, és az a jelölt kapja meg a mandátumot, akire a legtöbben szavaznak.

A délután fél hatig leadott szavazatok alapján várhatóan érvényes lesz a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója; másfél órával a szavazókörök bezárása előtt már a választók 25,72 százaléka elment voksolni.

Eszerint a 31.055 választásra jogosult ferencvárosi közül 7.988-an adták le szavazatukat. A szavazókörök este 7 óráig lesznek nyitva.

A két héttel ezelőtti első fordulóban 17.30-ig a jogosultak 22,87 százaléka járult az urnákhoz.
A vasárnapi választás akkor tekinthető érvényesnek, ha a voksoláson részt vesz a választásra jogosultak több mint egynegyede, közel 7.800 szavazó; és az a jelölt kapja a mandátumot, akire a legtöbben szavaznak. Érvénytelen választás, azaz 25 százalék alatti részvétel, valamint szavazategyenlőség esetén új választást írnak ki.A mostani második fordulóban öt jelöltre lehet szavazni.

Plakátragasztás miatt elmarasztalta az MSZP-t a ferencvárosi választási bizottság vasárnapi ülésén.

A testület a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt) beadványa alapján állapította meg a jogszabálysértést, és szankcióként eltiltotta a további jogsértéstől az MSZP-t. A testület fényképfelvételek alapján azt állapította meg, hogy az MSZP plakátjaival leragasztották a Munkáspárt plakátjait.

A Munkáspárt azt is sérelmezte, hogy az MSZP "figyelmen kívül hagyva az esélyegyenlőséget", az egyik utcát "teljes hosszában" leragasztotta plakátjaival, így oda más pártok nem tudták - jogszerűen - saját kampányanyagaikat kiragasztani. Ennek a kifogásnak a bizottság 5:3 arányban nem adott helyet.

A választási bizottság hatáskör hiányára hivatkozva érdemben nem foglalkozott a Jobbik beadványával; ebben a jelölő szervezet azt vélelmezte, hogy a pártok átlépték a törvényben biztosított egymillió forintos kampánykeretet. A testület arra emlékeztetett, hogy ennek ellenőrzése az Állami Számvevőszék hatásköre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását