2024. május 14. - Bonifác

Tűzesetek az objektív mögül

Rendhagyó módon mutatja be a lánglovagok munkáját a Tűzoltó Múzeum legközelebbi, keddi rendezvényén: az előadók arról beszélnek, hogy milyen körülmények között készülnek a tűzoltók bevetéseit megörökítő felvételek és a munka milyen hatással vannak a fotós
2009. január 23. péntek 14:51 - Hírextra
A Tűzoltó Múzeum filmklubjának meghívott vendége lesz Bisztricz Anett, a székesfehérvári tűzoltóság szóvivője és Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) sajtóügyeletese.
Kis-Guczi Péter 2001 óta készít felvételeket tűzesetekről. Az MTI-nek elmondta pénteken, hogy az első halott látványát azóta sem tudta elfelejteni. "A VII. kerületben volt lakástűz, egy idős hölgy az ágyban dohányzott. Azért hagyott mély nyomot bennem az eset, mert a mozgássérült hölgy nyújtotta a kezét a telefon felé, hogy segítséget kérjen, de nem érte azt el" - fogalmazott az OKF sajtóügyeletese.

A tűzeseteknél a hivatásos szervek és újságírók készítenek fotót. Munkájuk abban különbözik, hogy az újságírókat hajtja a hírverseny, ezért minél gyorsabban kell elkészíteniük a képeket és beküldeni a szerkesztőségbe, míg a tűzoltóság munkatársai az elejétől a végéig lefotózzák a mentést. A felvételeket tűzvizsgálati és oktatási célokra használják, de küldenek képeket a sajtónak is, hogy munkájukról számot adjanak.

A tűzeseteket fotózók munkája egyben azonos: hatalmas pszichikai megterheléssel jár. "A feszültséget általában úgy próbáljuk feloldani, hogy beszélgetünk egymással" - mondta Kis-Guczi Péter.
Az előadók minderről részletesen számolnak be a Tűzoltó Múzeum filmklubján, amelyen vetítést is láthatnak az érdeklődők különböző tűzesetekről, balesetekről. A rendezvény január 27-én, kedden 17 órakor kezdődik a múzeum X. kerületi épületében, a Martinovics tér 12. szám alatt. A belépés ingyenes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását