2024. április 29. - Péter

Hajóval Babits nyomában

Babits Mihály születésének 125. évfordulójára emlékezve Esztergomban kezdődő és Szekszárdig tartó emlékutat indít a Dunán a két város Babits-emlékbizottsága.
2008. szeptember 5. péntek 09:46 - Hírextra
A résztvevők szeptember 18-án Esztergomban végigjárják Babits sétaútjait és ellátogatnak a költő felújítás alatt álló előhegyi villájába, melyet születésnapján, november 26-án szeretne átadni az önkormányzat - tájékoztatta az MTI-t Fusz György, a rendezvényt szervező munkacsoport elnöke.
Másnap hajóra szállnak az ünneplők, és Budapestig több előadás méltatja Babits munkásságát, valamint itt látható először a költő életét megidéző, tíz tablóból álló vándorkiállítás is.

A hajó délben kiköt Budapesten, a Vigadó téri hajóállomáson, ahol részletek hangzanak el a feleség, Török Sophie naplójából és emlékműsort ad a budavári önkormányzat. Budapesttől Paksig a szekszárdi Babits-emlékbizottság mutat be irodalmi összeállítást, majd Pakson kötnek ki és busszal indulnak Szekszárdra, költő szülővárosába.

A városban verses irodalmi sétán látogatják meg a költő életének helyszíneit, valamint megnyitják a Babits Mihály művészetének jegyében rendezett V. Országos Festészeti Triennálét. A költő születésének 125. évfordulóján adják át a felújított szülőházat, ahol új állandó kiállítás is várja az érdeklődőket.

A Babits-hajó ötletének gondozását a pécsi egyetem szekszárdi Illyés Gyula főiskolai kara vállalta, a rendezvény fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, védnökei Erdő Péter bíboros és Mayer Mihály pécsi megyéspüspök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását