2024. május 14. - Bonifác

Nincs megyeváltás

Balatonvilágos marad Veszprém megyében, ugyanis a megyeváltással kapcsolatos népszavazás kiírását legutóbbi ülésén leszavazta a képviselő-testület tagjainak többsége - tájékoztatta a település polgármestere pénteken az MTI-t.
2009. január 23. péntek 21:08 - Hírextra
Fekete Barnabás közlése szerint ettől még nem feltétlenül akadt volna meg a megyeváltás folyamata, mivel ő ezen a héten aláírásgyűjtésbe kezdett, s az 1200 lakosú községben csupán 200 aláírást kellett volna összegyűjtenie a népszavazás kiírásához. Már 170 aláírást össze is gyűjtött, ám miután konzultált jogászokkal, kiderült: oly sok a jogszabályi előírás a népszavazási folyamat végigviteléig, hogy mindenképpen "kicsúsznának" az időből - tette hozzá, megjegyezve: a jövő évi választások közelsége miatt ugyanis már nem lehetne megtartani a referendumot.

"Így mindenképpen maradunk Veszprém megyében, noha meggyőződésem, hogy a lakosság döntő többsége a siófoki kistérséghez szeretne tartozni" - jelentette ki a polgármester.
Fekete Barnabás emlékeztetett arra, hogy a megyeváltás folyamatát 2007 márciusában indították el; szándékukat Veszprém megye közgyűlése nem támogatta, Somogy viszont befogadó nyilatkozatot tett, miként Siófok és kistérsége is "fogadta" volna Balatonvilágost.

A település vezetője kiemelte: a jelenlegi kistérségi központ, Balatonalmádi 25 kilométerre, Siófok viszont csak 10 kilométernyire van, s a világosiak és az aligaiak szinte minden tekintetben - ügyintézés, egészségügy, oktatás, vásárlás - a szomszédos városhoz, Siófokhoz kötődnek. Balatonalmádit még közvetlen buszjárattal sem tudják megközelíteni, csak fűzfői átszállással - mondta a polgármester, megjegyezve: Veszprém megye vezetése közel két éve tud megyeváltó szándékukról, ám annyit sem intéztek el, hogy legalább közvetlen buszjárat legyen Világos és Almádi között.

A polgármester utalt arra, hogy már beszerezték a szükséges hatósági iratokat is, s most csak arról kellett volna határozniuk a képviselőknek, pontosan mikor legyen a népszavazás. A testület azonban 8-2 arányban úgy döntött, hogy mégse írják ki a népszavazást a megyeváltás kérdésében - közölte Fekete Barnabás, aki - mint mondta - egyértelműen a megyeváltás híve. Hangsúlyozta: sajnálja, hogy a népszavazás megtartása érdekében kezdeményezett egyéni aláírásgyűjtési akciója viszont már elkésett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását